Στα ύψη οι τιμές της ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή

Στα ύψη οι τιμές της ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή χθες η είδηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το πολεμικό κλίμα μεταφέρθηκε ακαριαία στις αγορές της ενέργειας.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή χθες η είδηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το πολεμικό κλίμα μεταφέρθηκε ακαριαία στις αγορές της ενέργειας, οδηγώντας σε νέα ύψη τις έτσι κι αλλιώς ιλιγγιώδεις τιμές του φυσικού αερίου και το πετρέλαιο πάνω από το επίπεδο συναγερμού των 100 δολαρίων το βαρέλι. Για πρώτη φορά μετά το 2014 η τιμή του Brent βρέθηκε από την αρχή της συνεδρίασης στα 102,02 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σημειώσει άλμα 7% μόλις διέρρευσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή σε ρωσικά στρατεύματα να αρχίσουν επιχειρήσεις σε ουκρανικό έδαφος. Παράλληλα, το αργό Δυτικού Τέξας κυμαινόταν στα 96,92 δολάρια το βαρέλι και οι δύο τιμές εγκυμονούν ένα διπλό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία από το μείγμα μιας περαιτέρω εκτόξευσης του πληθωρισμού και παράλληλα με την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Η κλιμάκωση της κρίσης προκάλεσε εντονότατη αντίδραση στην αγορά πετρελαίου, που βρίσκεται ήδη υπό μεγάλη και παρατεταμένη πίεση αφού η προσφορά «μαύρου χρυσού» δεν μπορεί να καλύψει την πυρετώδη ζήτηση, συνεπακόλουθο της προϊούσας ανάκαμψης από την ύφεση της πανδημίας. Στο μεταξύ, αναμένεται η σύνοδος του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα, αλλά μέχρι την Τετάρτη εκπρόσωποι ορισμένων εκ των σημαντικότερων χωρών-μελών του προεξοφλούσαν πως μια τριψήφια τιμή του «μαύρου χρυσού» θα αποθαρρύνει κάθε ιδέα για αύξηση της παραγωγής από πλευράς του διεθνούς καρτέλ.

Σύμφωνα, πάντως, με την Κάρολ Νακλ, που έχει ιδρύσει τη συμβουλευτική Crystol Energy, η κλιμάκωση της έντασης μπορεί να οδηγήσει το διεθνές καρτέλ να αυξήσει την παραγωγή αν πείσει τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες ότι η ρωσική εισβολή απειλεί τη σταθερότητα στις αγορές πετρελαίου.

Ο Γουόρεν Πάτερσον, υπεύθυνος στρατηγικής στον τομέα των εμπορευμάτων στην ING Groep NV, προεξοφλεί περαιτέρω αστάθεια στην αγορά πετρελαίου, που εκτιμά πως «θα περιμένει την αντίδραση των δυτικών χωρών». Την ίδια στιγμή, άλλωστε, στη χειμαζόμενη από την ενεργειακή κρίση Ευρώπη οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν ιλιγγιώδες άλμα 41%, καταγράφοντας την τέταρτη συναπτή συνεδρίαση ανόδου. Αναλυτές της αγοράς από τις Goldman Sachs, Wood Mackenzie και Rystad Energy προεξοφλούν πως οι τιμές του αερίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους κυρίως εξαιτίας της μειωμένης προσφοράς του καυσίμου.

Τα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας για παράδοση Μαρτίου σημείωσαν άνοδο 31%.

Καθοριστικός παράγοντας παραμένει, εξάλλου, η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, που προμηθεύει τη Γηραιά Ηπειρο με το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Από ρωσικής πλευράς, πάντως, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Νικολάι Σουλγκίνοφ, δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα συνεχιστούν «αδιάκοπα».

Την ίδια στιγμή, τα συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας για παράδοση Μαρτίου έφτασαν τα 260 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο 31% και καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδό τους από τις 7 Ιανουαρίου. «Η ευρύτερη εικόνα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα αντιδράσουν Ευρώπη και ΗΠΑ», σχολίασε σχετικά ο Χανς βαν Κλέεφ, αναλυτής ενέργειας στην ΑΒΝ Amro Bank NV, που υπογράμμισε ότι το θέμα είναι κατά πόσον οι δυτικές δυνάμεις «θα επιβάλουν κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Στην αρχή της εβδομάδας, η JPMorgan Chase προέβλεψε πως μια κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία θα οδηγήσει το πετρέλαιο στα 110 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η εν λόγω επενδυτική εκτιμά, πάντως, πως στη συνέχεια η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα υποχωρήσει περίπου στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή