Με πρωτογενές πλεόνασμα 15 εκατ. ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο

Με πρωτογενές πλεόνασμα 15 εκατ. ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο

Με πρωτογενές πλεόνασμα 15 εκατ. ευρώ έκλεισε ο προϋπολογισμός του Ιανουαρίου έναντι στόχου για έλλειμμα 1,145 δισ. ευρώ.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρωτογενές πλεόνασμα 15 εκατ. ευρώ έκλεισε ο προϋπολογισμός του Ιανουαρίου έναντι στόχου για έλλειμμα 1,145 δισ. ευρώ. Ωστόσο, κατά τον πρώτο μήνα του έτους καταγράφεται μείωση στα έσοδα, που οφείλεται στις παρατάσεις αποπληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων συνεπεία της κακοκαιρίας. Συγκεκριμένα τα έσοδα, κυρίως από τους έμμεσους φόρους, υστέρησαν έναντι του στόχου κατά 280 εκατ. ευρώ, ενώ μειωμένα είναι και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι εισπράξεις φόρων τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 3,832 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 280 εκατ. ευρώ ή 6,8% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Η μείωση αυτή οφείλεται στην παράταση, έως τις 4 Φεβρουαρίου, της προθεσμίας πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό της 24ης Ιανουαρίου 2022, οι οποίες είχαν καταληκτική ημερομηνία στις 31 Ιανουαρίου.

Εξαιρουμένης της παράτασης αυτής και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία εσόδων μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι τα έσοδα από φόρους μηνός Ιανουαρίου υπερέβησαν τον στόχο κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου 2022, για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1.526 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 212 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 503 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 65 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 220 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 4 εκατ. ευρώ.

Ο αρχικός στόχος προέβλεπε έλλειμμα ύψους 1,145 δισ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 1.150 εκατ. ευρώ, σχεδόν όσο ήταν και ο στόχος.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 232 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 54 εκατ. ευρώ από τον στόχο (285 εκατ. ευρώ), ενώ τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 67 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 358 εκατ. ευρώ από τον στόχο (425 εκατ. ευρώ).

Η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι στόχου για έλλειμμα έγκειται στις δαπάνες του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου 2022 ανήλθαν στα 5,054 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,654 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (6,708 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022.

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 732 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον στόχο των 470 εκατ. ευρώ κατά 262 εκατ. ευρώ. Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων κατά της πανδημίας για την περίοδο του Ιανουαρίου έχει ως εξής:

α) Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την COVID-19 στις περιφέρειες ύψους 114 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

β) Συνεισφορά του Δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων πληγέντων δανειοληπτών ύψους 25 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

γ) Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT