Όφελος 2,5 δισ. ευρώ το 2021 για τους καταναλωτές από τις ΑΠΕ

Όφελος 2,5 δισ. ευρώ το 2021 για τους καταναλωτές από τις ΑΠΕ

Μείωσαν κατά μέσο όρο την τιμή στην αγορά κατά 46 ευρώ/MWh

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οφελος 2,5 δισ. ευρώ είχε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 από τη λειτουργία των ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά), σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησε για λογαριασμό της ΕΛΕΤΑΕΝ η εξειδικευμένη εταιρεία iWind Renewables. Με άλλα λόγια, αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ, η ενέργεια που κάλυψαν το 2021 θα είχε παραχθεί από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, οι προμηθευτές θα κατέβαλαν 2,5 δισ. περισσότερα για αγορές ενέργειας, ποσό που θα μετακυλούσαν στους καταναλωτές. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το ρυθμιζόμενο τέλος ΕΤΜΕΑΡ.

Η ποσοτικοποίηση του οφέλους για τους καταναλωτές προκύπτει από τη μείωση που προκάλεσαν στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος. Σύμφωνα με τη μελέτη, για κάθε αύξηση της ωριαίας διείσδυσης των αιολικών κατά ποσοστό 10%, η τιμή στην αγορά μειωνόταν τον Δεκέμβριο 2021 κατά μέσο όρο 40 ευρώ/MWh. Tα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά μείωσαν κατά μέσο όρο την τιμή στην αγορά το 2021 κατά 46 ευρώ/MWh, με την ΕΛΕΤΑΕΝ να σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι η αιολική ενέργεια παραμένει φθηνή και γίνεται σύμμαχος των πολιτών στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Ειδικότερα, η ανάλυση της iWind Renewables αποδεικνύει ότι:

Α. Σε περιόδους υψηλής διείσδυσης των αιολικών και των φωτοβολταϊκών στο ηλεκτρικό σύστημα, η τιμή στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού μειώνεται αισθητά.

Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο 2021:

– Αύξηση κατά 10% της διείσδυσης της αιολικής ενέργειας στο σύστημα οδηγούσε σε μείωση της τιμής κατά μέσο όρο 40 €/MWh.

– Αύξηση κατά 10% της διείσδυσης των μεταβλητών ΑΠΕ, αιολικών και φωτοβολταϊκών μαζί, οδηγούσε σε μείωση της τιμής κατά μέσο όρο 34 €/MWh.

Για κάθε αύξηση της ωριαίας διείσδυσης των αιολικών κατά ποσοστό 10%, η τιμή στην αγορά μειωνόταν τον Δεκέμβριο 2021 κατά μέσο όρο 40 ευρώ/MWh.

Β. Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά μείωσαν κατά μέσο όρο την τιμή στην αγορά το 2021 κατά 46 €/MWh.

Ειδικά για τον Δεκέμβριο 2021 η μείωση ήταν 81 €/MWh. Τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου βρίσκονται σε συμφωνία με τα αντίστοιχα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ που πρόσφατα ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΝ, παρ’ όλο που χρησιμοποιήθηκε διαφορετική μεθοδολογία.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι χρειαζόμαστε πιο πολλά αιολικά πάρκα, μαζί με όλες τις άλλες ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση, έξυπνα δίκτυα και εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό ωφελεί τον καταναλωτή και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Και φυσικά ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία.

Τα αιολικά πάρκα, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ ανακουφίζουν τους καταναλωτές με δύο τρόπους:

1. Δημιουργούν οικονομικό πλεόνασμα το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά πόρων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών. Το πλεόνασμα οφείλεται στη διαφορά μεταξύ (α) της τιμής στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που είναι υψηλή εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων και (β) του σταθερού χαμηλού κόστους της αιολικής ενέργειας.

2. Μειώνουν –μαζί και με τις άλλες ανανεώσιμες– την τιμή στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή τη λεγόμενη οριακή τιμή συστήματος ή τιμή επόμενης ημέρας). Αυτό συμβαίνει διότι ο άνεμος και ο ήλιος είναι δωρεάν και έτσι οι ανανεώσιμες οδηγούν κάθε ώρα σε σβήσιμο τις ακριβότερες συμβατικές μονάδες παραγωγής. Ετσι ο καταναλωτής πληρώνει λιγότερα για το συνολικό του ρεύμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή