Ρωσία: Οι ενεργειακές εταιρείες της Δύσης αποχωρούν

Ρωσία: Οι ενεργειακές εταιρείες της Δύσης αποχωρούν

Ο κλάδος της ενέργειας ηγείται της αποχώρησης επιχειρήσεων διεθνούς βεληνεκούς από τη Ρωσία ως αποτέλεσμα των κυρώσεων της Δύσης εις βάρος της.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κλάδος της ενέργειας ηγείται της αποχώρησης επιχειρήσεων διεθνούς βεληνεκούς από τη Ρωσία ως αποτέλεσμα των κυρώσεων της Δύσης εις βάρος της. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, δεν θα είναι εύκολο και πιθανώς να αποβεί δαπανηρό. Το να βρεθεί αγοραστής των μεριδίων τους θα είναι δυσκολότατο λόγω κυρώσεων, εκτός εάν τολμηροί Κινέζοι, Ινδοί ή άνθρωποι από τις χώρες της Μέσης Ανατολής κάνουν τυχοδιωκτικές κινήσεις. Οπότε, ίσως η πιθανότερη έκβαση να έχει να κάνει με την πώλησή τους ξανά σε συνεργαζόμενες ρωσικές επιχειρήσεις ή με τη διάλυση των δραστηριοτήτων. «Γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να διατεθούν περιουσιακά στοιχεία σε οποιονδήποτε εκτός Ρωσίας, ενώ όσοι βρίσκονται στη θέση του πωλητή σκέπτονται πως ίσως κάνουν κάτι σαν ξεπούλημα», υπογραμμίζει ο Χάρι Κλαρκ, διευθυντής του τμήματος διεθνούς εμπορίου και πρακτικών συμμόρφωσης στην Orrick Herrington & Sutcliffe.

Διακόπτουν συνεργασίες και επενδύσεις με κόστος πολλών δισ. για τις ίδιες.

Μεταξύ των πρώτων που αποφάσισαν τάχιστα την αποχώρησή τους από τη Ρωσία, εκπλήσσοντας τον κόσμο, ήταν η βρετανική εταιρεία ΒΡ, η οποία μάλλον θα πουλήσει το σχεδόν 20% στην κρατική Rosneft στην ίδια. Δεν αποκλείεται η κίνηση αυτή να της κοστίσει έως και 25 δισ. δολάρια σε απώλειες. Κατά πόδας ακολούθησε και η βρετανο-ολλανδική Shell, διακόπτοντας τη συνεργασία με την επίσης κρατική Gazprom τόσο στο έργο Σαχαλίνη II για υγροποιημένο φυσικό αέριο όσο και στον αγωγό Nord Stream 2, ενώ και η Equinor, η μεγαλύτερη ενεργειακή της Νορβηγίας, διακόπτει τη συνεργασία με τη Rosneft ύστερα από 30 χρόνια παρουσίας στη Ρωσία.

Η ιταλική ΕΝΙ πωλεί το 50% στην κοινοπραξία της με την Gazprom για τον αγωγό Blue Stream Pipeline, ενώ ο αμερικανικός γίγαντας της ExxonMobil εξετάζει το ενδεχόμενο να διαθέσει τη συμμετοχή του σε πετρελαϊκό έργο στη Rosneft και άλλους εταίρους. Η δε γερμανική πετρελαϊκή Wintershall Dea δεν θα προχωρήσει σε νέα έργα στη Ρωσία και θα διαγράψει τη χρηματοδότησή της του 1 δισ. ευρώ για τον Nord Stream 2. Ο όμιλος εμπορίας και συναλλαγών σε εμπορεύματα Glencore, ο οποίος έχει τη φήμη ότι δραστηριοποιείται στις πιο αντίξοες συνθήκες, θα επανεξετάσει τη συμμετοχή του στη Rosneft και την En+ Group International, που ελέγχει τον κολοσσό αλουμινίου United Co. Rusal International.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή