Μάχη για τη συντήρηση των αγωγών ρωσικού αερίου στο έδαφος της Ουκρανίας

Μάχη για τη συντήρηση των αγωγών ρωσικού αερίου στο έδαφος της Ουκρανίας

Εν μέσω βομβαρδισμών, ομάδα Ουκρανών τεχνικών προσπαθεί να διασφαλίσει τη λειτουργία τους.

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες δέκα ημέρες του πολέμου η Ευρώπη εισήγαγε περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο από όσο εισήγε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Και εκείνοι που διασφάλισαν τη ροή του προς την Ευρώπη δεν ήταν παρά μια ομάδα τολμηρών Ουκρανών. Την απίστευτη αυτή ιστορία αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, που τονίζει πως Ουκρανοί τεχνικοί προσπαθούν ενίοτε ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους να συντηρήσουν και να διασφαλίσουν το σύστημα των αγωγών ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχονται από το έδαφος της Ουκρανίας και μεταφέρουν το καύσιμο στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ομάδα τεχνικών που επισκευάζουν τους αγωγούς έσπευσαν να συντηρήσουν αγωγό στην πόλη Μικολάιφ της Ουκρανίας λίγο μετά από έκρηξη στην περιοχή στις 24 Φεβρουαρίου. Το έκαναν με κίνδυνο της ζωής τους, καθώς κινδύνευαν όχι μόνο από τους βομβαρδισμούς αλλά και από μια ενδεχόμενη έκρηξη των ίδιων των αγωγών στην εμπόλεμη ζώνη.

Ο όγκος του αερίου που πέρασε από τους αγωγούς της Ουκρανίας αυξήθηκε μετά την εισβολή λόγω μιας παράξενης διευθέτησης στα συμβόλαια πώλησης της Gazprom. Πρόκειται για συμφωνίες που έχουν συναφθεί πριν από χρόνια και προβλέπουν πως οι πελάτες της θα πληρώνουν βάσει των τιμών που ίσχυαν τον περασμένο μήνα. Τότε όμως ήταν σαφώς φθηνότερο το αέριο. Δεδομένου ότι η τιμή του αερίου στην Ευρώπη έχει εκτοξευθεί από τη Δευτέρα σε πάνω από 300 ευρώ η μεγαβατώρα, οι εταιρείες αύξησαν τις εισαγωγές από τη Ρωσία. Η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο έρχεται σε αντίθεση με τις κυρώσεις που επέβαλε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας και είναι αυτή που περιορίζει τις δυνατότητές της να πιέσει τον Ρώσο πρόεδρο.

Περίπου 109 εκατ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου περνούν μέσα από την Ουκρανία κάθε μέρα και καταφθάνουν στην Ευρώπη για να ζεστάνουν τα νοικοκυριά και να κινήσουν σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας και εργοστάσια. Παράλληλα, πάνω από ένα εκατ. κάτοικοι της Ουκρανίας δεν έχουν φυσικό αέριο και περιοχές του Κιέβου, όπως και άλλων πόλεων, έχουν μείνει χωρίς ενέργεια, σύμφωνα με την εταιρεία Διαχείρισης του Συστήματος Μεταφοράς (TSO). Εχει ενσπείρει ανησυχία, όμως, στους εργαζομένους της εταιρείας φυσικού αερίου Naftogaz το γεγονός ότι έχουν εντοπίσει περίεργα σημάδια σε εγκαταστάσεις της εταιρείας, που εκτιμούν ότι τα τοποθέτησαν εκεί ρωσικές δυνάμεις ή πράκτορες της Ρωσίας. Δεν έχουν, ωστόσο, αντιληφθεί κατά πόσον η σκοπιμότητα που θα εξυπηρετούσαν θα ήταν να διευκολύνουν τις επιθέσεις κατά των εγκαταστάσεων ή αντιθέτως το να τις προστατεύσουν. Το προσωπικό του αγωγού εκτιμά ότι η Μόσχα δεν σκόπευε να πλήξει τους αγωγούς της Ουκρανίας. Οπως χαρακτηριστικά τονίζει στην αμερικανική εφημερίδα η Ολγα Μπιέλκοβα, διευθύντρια διεθνών σχέσεων της Gas TSO, «εξαρτώνται από εμάς και προς το παρόν προσέχουν όταν βομβαρδίζουν». Οπως τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, η Ρωσία εξαρτάται σε τέτοιο βαθμό από το δίκτυο αγωγών της Ουκρανίας ώστε στις 25 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά τη ρωσική εισβολή, η Gazprom, της οποίας επικεφαλής είναι ο στενός συνεργάτης του Πούτιν, Αλεξέι Μίλερ, ζήτησε από το εμπορικό τμήμα της TSO να αυξήσει τη χωρητικότητα του αγωγού για να στείλει η Ρωσία περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Οταν η εταιρεία αρνήθηκε, η Gazprom ζήτησε τον λόγο και τότε η εταιρεία διαχείρισης απάντησε πως δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια του πρόσθετου όγκου αερίου επειδή δεν ήταν ασφαλές για το προσωπικό να εργάζεται σε περιοχές που δέχονταν επιθέσεις από τη Ρωσία.

Το 2014 και το 2015 στη διάρκεια του εμφυλίου της Ουκρανίας οι δύο πλευρές συμφωνούσαν κατά καιρούς σε κατάπαυση του πυρός για να επιτρέψουν στους τεχνικούς να αποκαταστήσουν την παροχή φυσικού αερίου. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει καμία τέτοια ανακωχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή