Εμπάργκο ΗΠΑ, Βρετανίας στο ρωσικό πετρέλαιο

Εμπάργκο ΗΠΑ, Βρετανίας στο ρωσικό πετρέλαιο

Εκτός του πετρελαίου, η απαγόρευση εισαγωγών αφορά επίσης το ρωσικό φυσικό αέριο, το LNG και τον άνθρακα.

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο να προχωρούν σε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων –παρά την απροθυμία της Ε.Ε.– και τη Μόσχα να απειλεί πως θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του παλαιού αγωγού Nord Stream, οι τιμές του πετρελαίου πήραν χθες και πάλι την ανιούσα. Το αργό δυτικού Τέξας κυμάνθηκε σε επίπεδα πάνω από τα 128 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent επέστρεψε και πάλι γύρω στα 132,4 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό εμπάργκο αφορά το ρωσικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, αλλά και τον ρωσικό άνθρακα. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, την απειλή της Μόσχας για διακοπή των ροών από τον Nord Stream, συνοδεύθηκε χθες από προειδοποιήσεις του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, για εκτόξευση του πετρελαίου στα 300 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, όμως, με την εκτόξευση των τιμών η προοπτική πλήρους απουσίας του ρωσικού πετρελαίου και του ρωσικού φυσικού αερίου από την παγκόσμια αγορά εντείνει την αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών, ιδιαιτέρως για την Ευρώπη που βρίσκεται σε δεινή θέση εξαιτίας της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία. Hδη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, που την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να διαθέσει 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματά της, ανακοίνωσε ότι οι χώρες-μέλη της είναι έτοιμες να απελευθερώσουν πολύ περισσότερο πετρέλαιο από τα αποθέματά τους για να ανακόψουν την εκτόξευση των τιμών του μαύρου χρυσού.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι αραβικές πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δεν φαίνονται πρόθυμες να προσφέρουν τη βοήθειά τους, όπως άλλωστε φάνηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι εμμένει στα προ του πολέμου σχέδιά του για σταδιακή αύξηση της παραγωγής του μόλις κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα από τον Απρίλιο. Oπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι δύο πετρελαιοπαραγωγοί χώρες που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σχετικά εύκολα την παραγωγή τους ώστε να ανταποκριθούν άμεσα στις αυξημένες ανάγκες. Oπως, όμως, επισημαίνει η Κάρεν Γιανγκ, διευθύντρια του Προγράμματος Οικονομικών και Ενέργειας στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, θα είναι και πάλι δύσκολο να υποκαταστήσουν την προσφορά πετρελαίου από τη Ρωσία, καθώς «ακόμη κι αν αυξήσουν την παραγωγή τους δεν συνεπάγεται ότι θα αυξήσουν άμεσα τις εξαγωγές τους στην Ευρώπη». Η ίδια εκτιμά πως η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε απλώς να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών στην παγκόσμια αγορά με την αύξηση της παραγωγής της. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Χασάν Αλασάν, συνεργάτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου, όσο η Ευρώπη αρνείται να επιβάλει εμπάργκο στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας, στηn πράξη αποδυναμώνει την επιχειρηματολογία της και δεν πείθει τις χώρες του Κόλπου να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Πολύ πιο πρόθυμες αναμένεται να είναι οι χώρες της Αφρικής, όπως προκύπτει και από σχετική εκτίμηση του Αφρικανικού Επιμελητηρίου Ενέργειας, που σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times προβλέπει πως φέτος οι αφρικανικές χώρες θα δεχθούν «μεγάλες ροές επενδύσεων». Εξάλλου, ο Στέφαν Λίμπινγκ, πρόεδρος της Eνωσης γερμανοαφρικανικών επιχειρήσεων, κάλεσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, να επισκεφθεί τις αφρικανικές χώρες, όπως τις πετρελαιοπαραγωγούς Αγκόλα και Νιγηρία, αλλά και την Αλγερία που παράγει φυσικό αέριο και την Αίγυπτο, προκειμένου να ζητήσει τη βοήθειά τους στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οπως τονίζει σχετικά η Deutsche Welle, η Αλγερία είναι 10η δύναμη στον κόσμο σε εξαγωγές φυσικού αερίου και στη διάρκεια του περασμένου έτους εξήγαγε σημαντικές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Αλγερία δήλωσε πρόθυμη να αυξήσει τις εξαγωγές LNG. Σύμφωνα, πάντως, με την Αλις Γκάουερ, υπεύθυνη Γεωπολιτικής και Ασφαλείας στο ινστιτούτο Azure Strategy του Λονδίνου, τα αποθέματα της Αλγερίας είναι περιορισμένα. Μια εναλλακτική θα ήταν η Αίγυπτος που το 2021 κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών, καθώς το δεύτερο τρίμηνο οι εξαγωγές της σε LNG έφτασαν τα 1,4 εκατ. τόνους, ενώ την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο πριν ήταν μηδενικές. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τους άλλους προμηθευτές της Ευρώπης, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι χώρες όπως η Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους σε φυσικό αέριο έως τα 10 δισ. κυβικά μέτρα μέσα στο επόμενο έτος, αλλά εκεί εξαντλούνται και οι δυνατότητές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή