Το ΣτΕ αποφασίζει για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Το ΣτΕ αποφασίζει για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Ενα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο σχήμα συμφερόντων του ομίλου Γιώργου Προκοπίου βρίσκεται η όλη διαδικασία.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο σχήμα συμφερόντων του ομίλου Γιώργου Προκοπίου βρίσκεται η όλη διαδικασία. Σήμερα συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης των διαγωνισμών της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και της ειδικής διαχείρισης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά με τους οποίους ανακηρύχθηκε, τον Ιούλιο του 2021, πλειοδότης ο όμιλος Προκοπίου με τίμημα 37,3 εκατ. ευρώ στον πρώτο και άλλων 25,2 εκατ. στον δεύτερο για το άλλο μισό του ναυπηγείου. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως και οι εν λόγω εκκρεμότητες θα αρθούν σύντομα και θα μπορέσει να προχωρήσει η μεταβίβαση του ναυπηγείου.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε, εν είδει ασφαλιστικών μέτρων, να απαγορεύσει στο ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει σε παραχώρηση του αιγιαλού έως τη συζήτηση της κυρίως υπόθεσης. Η παραχώρηση του αιγιαλού για ένα ναυπηγείο είναι αυτονόητα στοιχείο κρίσιμο για τη λειτουργία του. Ετσι, ναι μεν η ΕΤΑΔ μπορεί να υπογράψει σύμβαση, πλην όμως δεν μπορεί ακόμη να εξασφαλιστεί η παραχώρηση του αιγιαλού χωρίς την απόφαση, οπότε η ολοκλήρωση της συναλλαγής εκκρεμεί. Αντίστοιχη προσφυγή –με το επιχείρημα ότι ο αιγιαλός δεν έπρεπε να παραχωρηθεί και πρέπει να είναι προσβάσιμος στο κοινό– έχει καταθέσει ο δήμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κατά του όμορου ακινήτου, 330 στρεμμάτων επίσης, που εκποιεί ύστερα από διαγωνισμό η ειδική διαχείριση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως οι πιθανότητες να γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου είναι περιορισμένες, ωστόσο αυτό θα το αποφασίσει προφανώς το δικαστήριο. Η έκδοση απόφασης επί της συγκεκριμένης προσφυγής είναι εκκρεμότητα που δεν επιτρέπει το οικονομικό κλείσιμο και τη μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον επενδυτή, που περιμένει ήδη οκτώ μήνες.

Συζητείται σήμερα η προσφυγή του Δήμου Χαϊδαρίου, που ζητάει ακύρωση των διαγωνισμών.

Παράλληλα, αυτή την εποχή καθαρογράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για την προσφυγή του Δημοσίου κατά της επιδίκασης 120 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου, στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά από την αρμόδια διαιτησία, στην οποία είχαν προσφύγει οι δύο πλευρές. Η είσπραξη αυτών των 120 εκατομμυρίων από την ειδική διαχείριση είναι κομβικής σημασίας, διότι αποτελούν πόρους με τους οποίους θα πληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεων των εργαζομένων, οι οποίοι σύμφωνα με τη διαδικασία προβλέπεται να απολυθούν με βάση τις πρόνοιες του σχετικού νόμου περί ειδικής διαχείρισης. Οι απαιτήσεις των εργαζομένων ανέρχονται σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια, εκ των οποίων όμως περίπου 70 εκατομμύρια αφορούν την περίοδο κατά την οποία τα ναυπηγεία βρίσκονται υπό την ειδική διαχείριση.

Εκτιμάται πως, εκτός απροόπτου, το προϊόν της ειδικής διαχείρισης θα ανέλθει σε ποσό της τάξης των 150 εκατομμυρίων, ενώ επιπλέον 37,3 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν μέσω της ΕΤΑΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή