Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Έως τα τέλη Ιουνίου η μεταβίβαση

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Έως τα τέλη Ιουνίου η μεταβίβαση

Ενα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο σχήμα συμφερόντων του ομίλου Γιώργου Προκοπίου βρίσκεται η όλη διαδικασία.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο σχήμα συμφερόντων του ομίλου Γιώργου Προκοπίου βρίσκεται η όλη διαδικασία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ειδικής Διαχείρισης, η μεταβίβαση μπορεί να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του χρόνου, μετά και τη συζήτηση χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης ακύρωσης των διαγωνισμών της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και της Ειδικής Διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με τους οποίους ανακηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2021 πλειοδότης ο όμιλος Προκοπίου με τίμημα 37,3 εκατ. ευρώ στον πρώτο και άλλων 25,2 εκατ. στον δεύτερο για το άλλο μισό του ναυπηγείου. Νομικές πηγές εκτιμούν πως η αίτηση θα απορριφθεί και θα μπορέσει να προχωρήσει η μεταβίβαση του ναυπηγείου.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε πέρυσι, εν είδει ασφαλιστικών μέτρων, να απαγορεύσει στο ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει σε παραχώρηση του αιγιαλού έως τη συζήτηση της κυρίως υπόθεσης. Η παραχώρηση του αιγιαλού για ένα ναυπηγείο είναι αυτονόητα στοιχείο κρίσιμο για τη λειτουργία του. Ετσι ναι μεν η ΕΤΑΔ μπορεί να υπογράψει σύμβαση, πλην όμως δεν μπορεί ακόμα να εξασφαλιστεί η παραχώρηση του αιγιαλού χωρίς την απόφαση και έτσι η ολοκλήρωση της συναλλαγής εκκρεμεί. Αντίστοιχη προσφυγή –με το επιχείρημα ότι ο αιγιαλός δεν έπρεπε να παραχωρηθεί και πρέπει να είναι προσβάσιμος στο κοινό– είχε καταθέσει ο δήμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κατά του όμορου ακινήτου, 330 στρεμμάτων επίσης, που εκποιεί έπειτα από διαγωνισμό η Ειδική Διαχείριση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως οι πιθανότητες να γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου έχουν εξανεμιστεί μετά τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια, ωστόσο αυτό θα το αποφασίσει προφανώς το δικαστήριο. Η έκδοση απόφασης επί της συγκεκριμένης προσφυγής αναμένεται τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

Εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκκρεμότητες για να περάσουν στον όμιλο Προκοπίου που έχει αναδειχθεί πλειοδότης.

Παράλληλα αυτή την εποχή, σύμφωνα με πληροφορίες, καθαρογράφεται και η απόφαση για την προσφυγή του Δημοσίου κατά της επιδίκασης περίπου 120 εκατ. ευρώ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά από την αρμόδια διαιτησία, στην οποία είχαν προσφύγει οι δύο πλευρές. Η είσπραξη αυτών των 120 εκατ. από την Ειδική Διαχείριση είναι κομβικής σημασίας διότι αποτελούν πόρους με τους οποίους θα πληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεων των εργαζομένων, οι οποίοι σύμφωνα με τη διαδικασία προβλέπεται να απολυθούν με βάση τις πρόνοιες του σχετικού νόμου περί Ειδικής Διαχείρισης. Οι απαιτήσεις των εργαζομένων ανέρχονται σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια, εκ των οποίων όμως περίπου 70 εκατ. αφορούν την περίοδο κατά την οποία τα ναυπηγεία βρίσκονται υπό την Ειδική Διαχείριση.

Υπολογίζεται πως, εκτός απροόπτου, το προϊόν της Ειδικής Διαχείρισης, η οποία διορίστηκε κατόπιν παρέμβασης του Δημοσίου και άλλων πιστωτών με δικαστική απόφαση προκειμένου μεταξύ άλλων να ανακτηθούν και παράνομες κρατικές επιδοτήσεις που διαπίστωσε πως έχουν χορηγηθεί προς τα ναυπηγεία η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ανέλθει σε ποσό της τάξης των 150 εκατ., ενώ επιπλέον 37,3 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν μέσω της ΕΤΑΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT