Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο «κόκκινο» επανήλθαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2020 και μετά.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «κόκκινο» επανήλθαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2020 και μετά. Αιτία ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, με την υπο-παραλλαγή της «Ομικρον» να εμφανίζει ακραία μεταδοτικότητα και να καλλιεργεί απαισιοδοξία στη Γηραιά Ηπειρο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος κλείνοντας με οριακή άνοδο 0,04%, ενώ ο επίσης πανευρωπαϊκός, αλλά μικρότερος Eurostoxx 50 έκλεισε με υποχώρηση 0,53%. Αναλυτές της αγοράς αποδίδουν αυτή την υποχώρηση σε διόρθωση. Μιλώντας στους Financial Times, ο Εούτ βαν Σάικ, αναλυτής της NN Investmetnt Partners, δήλωσε πως είχε πραγματικά εκπλαγεί να βλέπει τις μετοχές να γυρίζουν σε θετικό πρόσημο την περασμένη εβδομάδα και να καταγράφουν τόσα κέρδη. Οπως επισήμανε, «ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου κάθε μέρα αυξάνεται». Ετσι ο δείκτης FTSE 100, ένας δείκτης εξωστρεφής που συχνά δεν ακολουθεί τη γενικότερη τάση των ευρωπαϊκών αγορών, έκλεισε χθες με άνοδο 0,51%. Την ίδια στιγμή, οι δύο άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, έκλειναν με αρνητικό πρόσημο, με τον δείκτη Xetra DAX της Φρανκφούρτης να κλείνει με απώλειες 0,60% και τον δείκτη CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 0,57%. Πτωτικές τάσεις επικράτησαν, άλλωστε, στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, από την Αυστρία και το Βέλγιο μέχρι την Πολωνία και την Ισπανία, ενώ με κέρδη έκλεισαν οι αγορές της Τουρκίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Τσεχίας.

Απώλειες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, κέρδη σε Τουρκία, Νορβηγία, Ολλανδία, Φινλανδία.

Εξάλλου, η απαισιοδοξία που γεννάει ο πόλεμος οδήγησε τις αποδόσεις των ομόλογων του αμερικανικού δημοσίου σε άνοδο και τα ομόλογα σε υποχώρηση. Οι αποδόσεις των δεκαετών του αμερικανικού δημοσίου σημείωσαν άνοδο κατά 0,04% φθάνοντας στο 2,18%. Ομοίως οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έφθασαν στο 2,19%. Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις αντίστοιχων ομολόγων της Γερμανίας, των γνωστών δεκαετών bunds, σημείωσαν άνοδο κατά 0,03 εκατοστιαίες μονάδες καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2018. Επίσης οι αποδόσεις των δεκαετών της Ιταλίας σημείωσαν άνοδο 0,06 εκατοστιαίων μονάδων στο 1,94%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή