Ακίνητα: 30% σε τρία χρόνια αυξήθηκαν οι τιμές

Ακίνητα: 30% σε τρία χρόνια αυξήθηκαν οι τιμές

Από το 2018 έως και το 2021 – Περαιτέρω άνοδο δείχνουν τα στοιχεία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της τάξεως του 30% στην Αθήνα και του 20,8% πανελλαδικά έχουν καταγράψει οι τιμές πώλησης κατοικιών από το 2018 έως και το τέλος του 2021. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος. Κατά το 2021, η πανελλαδική αύξηση των τιμών ανήλθε σε 7,1%, έναντι αύξησης 4,5% το 2020. Τα νεόδμητα διαμερίσματα κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 7,4% στο σύνολο του έτους (από αύξηση 4,9% το 2020), ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα παλαιότερα διαμερίσματα διαμορφώθηκε σε 6,9%, έναντι αύξησης 4,2% το 2020.

Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη της αποκατάστασης της ανοδικής πορείας της αγοράς κατοικίας το 2021, μετά το αρχικό σοκ της πανδημικής κρίσης το 2020. Στην Αθήνα το 2021 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9,1%, από 7,8% το 2020 και 10,6% το 2019. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η άνοδος των τιμών κατά το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε σε 6,9%. Στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας σημειώθηκε αύξηση κατά 5,4%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές (αφορά κυρίως τουριστικές), η άνοδος των τιμών διαμορφώθηκε σε 4,6%.

Σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη παίζει και η αύξηση των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων.

Αναλύοντας τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του 2021 παρατηρείται σαφής επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών, δείγμα της βελτίωσης των συνθηκών στην οικονομία, αλλά και της ψυχολογίας μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών. Σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της ζήτησης στην αγορά, ιδίως μεταξύ του εγχώριου αγοραστικού κοινού, έχει διαδραματίσει και η σταδιακή επιστροφή των τραπεζών στην αγορά στεγαστικής πίστης. Ενας ακόμα σημαντικός παράγοντας αφορά τη συνειδητοποίηση από πολλούς ότι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων οδεύει προς το τέλος του, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού, πιθανώς ήδη από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ακίνητα: 30% σε τρία χρόνια αυξήθηκαν οι τιμές-1

Στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, η οποία δημοσιεύθηκε στο τέλος του 2021, η ΤτΕ εμφανιζόταν ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον της αγοράς ακινήτων, σημειώνοντας ότι «κατά τους προσεχείς μήνες, με δεδομένο ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε πορεία ανάκαμψης, η ελληνική αγορά ακινήτων αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η σωρευτικά σημαντική πτώση των αξιών και η περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας έχουν αναδείξει σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη σταδιακή ενίσχυση των επενδύσεων, την προσπάθεια καταπολέμησης της γραφειοκρατίας μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης του κράτους, τη δρομολόγηση και επιτάχυνση σημαντικών έργων υποδομής, τη δυναμική του τουρισμού και την περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας, αναμένεται να δώσουν πρόσθετη ώθηση στη θετική δυναμική που σταδιακά αναπτύσσει η αγορά ακινήτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή