Η δραστική μείωση της ανεργίας στη Νότια Κορέα κρύβει μια μεγάλη αλήθεια, η οποία δεν είναι άλλη από την παράταση της εργασιακής ζωής πολύ πέραν των 60 ή και των 70 ετών, και μάλιστα σε κακώς αμειβόμενες δουλειές. Στην ηλικία των 69 ετών, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η Κιμ Τζουνγκ-Μι κάνει τρεις δουλειές. Τρεις ώρες την ημέρα ασχολείται με το να πηγαίνει και να παραλαμβάνει ένα παιδί δύο ετών από το νηπιαγωγείο για 9 δολάρια την ώρα, μετά πλένει λαχανικά σε ένα εστιατόριο παραδοσιακής κουζίνας, ενώ αναλαμβάνει και τη βόλτα του σκύλου του γείτονά της. Αυτού του είδους η επισφαλής απασχόληση, που διεκπεραιώνουν οι μεγαλύτεροι στη Νότια Κορέα, βοήθησε τη χώρα να επιτύχει ρεκόρ με χαμηλό δείκτη ανεργίας στο 2,7% τον Φεβρουάριο. Σχεδόν το ήμισυ από την αύξηση των θέσεων εργασίας καλύφθηκε από γυναίκες και άνδρες άνω των 60 ετών.
Το 69% αυτής της ηλικιακής ομάδας εργάζεται κάπου, ενώ ο μέσος όρος των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 13,2%.
Παρότι η στροφή σε δουλειές που πληρώνονται λίγο και έχουν χαρακτήρα ημιαπασχόλησης είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, η Νότια Κορέα κατέχει τα πρωτεία ως προς τη συμμετοχή των 65 ετών και άνω σε αυτές. Το 69% αυτής της ηλικιακής ομάδας εργάζεται κάπου, ενώ το αντίστοιχο στην Ιαπωνία φθάνει το 38,1% και ο μέσος όρος των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 13,2%. Οι ειδήμονες παρατηρούν πως το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση θέσεων εργασίας για ηλικιωμένους φανερώνει πόσο ευπαθής είναι η εθνική οικονομία. «Γνωρίζω πως είμαι χαμηλά αμειβόμενη εν συγκρίσει με νεότερους συναδέλφους, αλλά πού αλλού θα μπορούσα να πάω εάν δεν εκμεταλλευόμουν αυτή την ευκαιρία;», επισημαίνει η Κιμ, προσθέτοντας ότι είναι χαρούμενη με όσα κάνει τώρα και όχι από άλλες δουλειές παλαιότερα, όπως όταν δούλευε καθαρίστρια. Καμία, όμως, από τις εργασίες αυτές δεν της παρέχει κοινωνική ασφάλιση ή τη δυνατότητα να λάβει υψηλότερες αποδοχές. Επίσης, τέτοιες δουλειές δεν συμβάλλουν στο να τονώσουν την ιδιωτική κατανάλωση της Νότιας Κορέας, μια και πολλοί στην ηλικιακή ομάδα της Κιμ εργάζονται μόνο και μόνο για να γλιτώσουν από τη φτώχεια.
Επιπλέον, αυτού του είδους η εργασία φανερώνει ένα μόνιμο πρόβλημα της χώρας, όπου κατά τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών η Τρίτη Ηλικία θα αποτελεί και το μεγαλύτερο πληθυσμιακά ποσοστό έως το 2050. Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να θέσουν τέλος στη ζωή τους, ενώ το ποσοστό σχετικής φτώχειας στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω στη Νότια Κορέα συνιστά και το υψηλότερο στον ΟΟΣΑ. Περίπου το 45% της ομάδας αυτής ζει με λιγότερα από το 50% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος. Οι δε μισθοί ουσιαστικά δεν αυξάνονται παρά ελάχιστα. Η αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς ήταν 1,7% το 2021 και 0,3% τα 2020, σύμφωνα με τα δεδομένα της στατιστικής υπηρεσίας της Νότιας Κορέας. Οι δημογραφικές πιέσεις δεν περιορίζονται στη χώρα αυτή, εφόσον και στην Ιαπωνία οι μεγαλύτεροι άνθρωποι αποκτούν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο. Το σχεδόν 13% του δυναμικού είναι 65 ετών και άνω, έναντι του 9% το 2012. Από αυτούς σήμερα το 75% και πλέον ημιαπασχολούνται ως καθαριστές/ριες, οδηγοί ταξί και υπάλληλοι καταστημάτων. Τέλος, όπως παρατηρεί ο Τζέιμς Τσο, επικεφαλής της νοτιοκορεατικής πλατφόρμας Pleasehelp, η οποία συνδέει την προσφορά και την εύρεση εργασίας, πολλοί στην ηλικία συνταξιοδότησης είναι σχεδόν τόσο δραστήριοι όσο και εκείνοι στα 20 και στα 30 τους με κριτήριο την αναζήτηση δουλειάς.