Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα απωλειών αποδείχθηκε η χθεσινή για τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού αργά πριν από το κλείσιμο οι Dow Jones και S&P 500 σημείωναν πτώση 1,1% και 0,91%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 1,01%, αντιστρέφοντας την επί πέντε ημέρες ανοδική του κατεύθυνση. Ωστόσο, ισοφάρισε τις απώλειές του μετά την εισβολή στην Ουκρανία, διότι οι επενδυτές εκτιμούν πως οι επιπτώσεις των κυρώσεων της Δύσης επί της Ρωσίας είναι διαχειρίσιμες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον έδειξε χθες να εξασθενεί και οι επενδυτές δεν έπαυσαν να ζυγίζουν τους κινδύνους που απορρέουν από τον πόλεμο, που μαίνεται στην Ουκρανία, και την εκτίναξη των δεικτών του πληθωρισμού διεθνώς.

Ο κλάδος με την καλύτερη επίδοση χθες στη Γηραιά Ηπειρο αποδείχθηκε εκείνος της ενέργειας, διότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» και του φυσικού αερίου επανήλθε σε ανοδική πορεία ενόψει της συνόδου κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας. Η ρήξη μεταξύ των δύο μερών επιδεινώνεται και εξαιτίας της απόφασης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώνει η Ευρώπη σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη χώρα του. Χθες, στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του Brent εμφάνισε άνοδο 4,6% στα 120,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό Ν. Υόρκης ενισχύθηκε 2,15%, στα 114,16 δολάρια το βαρέλι. Το ευρώ σε σχέση με το δολάριο είχε πτώση 0,2% σε 1,1005 δολάριο. Στο Λονδίνο ο FSTE 100 έκλεισε με -0,22%, με -1,31% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -1,17% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,96% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1,87% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 1,01%.

Στην αμερικανική αγορά το κλίμα επηρεάστηκε από την άνοδο των τιμών πετρελαίου και την πτώση της μετοχής της Adobe εξαιτίας των απογοητευτικών προβλέψεών της. Επιπλέον, οι επενδυτές αξιολόγησαν τις πιθανές μελλοντικές κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ με αφορμή δηλώσεις στελεχών της σχετικά με μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων ως ανάχωμα στον πληθωρισμό. Το πλήγμα από τις δηλώσεις αυτές αποτυπώνεται στα ομόλογα, διότι οι επενδυτές διακρατούν μετοχές ως αντιστάθμισμα στην άνοδο των τιμών ειδών και υπηρεσιών. Χθες οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών τίτλων υποχώρησαν στο 2,32%, αφότου προηγουμένως είχαν φθάσει σε υψηλά επίπεδα, πρωτοφανή από το 2019 και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT