Εντείνονται οι πιέσεις, νέα υποχώρηση στο Χρηματιστήριο

Εντείνονται οι πιέσεις, νέα υποχώρηση στο Χρηματιστήριο

Πτώση 1,46% για τον Γενικό Δείκτη, που διαμορφώθηκε στις 854,88 μονάδες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές άσκησαν πιέσεις στην πλειονότητα των blue chips αλλά και στις μετοχές των τραπεζών, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης κατάφερε και κράτησε τις 850 μονάδες, τις οποίες είχε χάσει στα χαμηλά ημέρας. Η επιδείνωση του διεθνούς κλίματος λόγω του Ουκρανικού συμπαρέσυρε και την ελληνική αγορά, παρά τις θετικές εκθέσεις για την πορεία του Χ.Α., των τραπεζών αλλά και της ελληνικής οικονομίας που δημοσιοποιήθηκαν.

Στην παρούσα φάση, ο γεωπολιτικός κίνδυνος και η αξιολόγησή του συνιστά τη βασική παράμετρο στη σκέψη όλων των επενδυτών του πλανήτη, όπως τονίζει η Κύκλος Χρηματιστηριακή. Ετσι, θετικές εξελίξεις όπως η αναβάθμιση από την DBRS και η ολοκλήρωση των εξαιρετικών αποτελεσμάτων δεικτοβαρών εταιρειών δεν αξιολογήθηκαν αναλόγως, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει τη συσσώρευσή του λίγο πάνω από τις 850 μονάδες.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,46% στις 854,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 65,35 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,33% στις 2.065,80 μονάδες, ενώ στο -0,94% και στις 1.466,57 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, μόνο τρεις τίτλοι έκλεισαν στα θετικά, ΟΠΑΠ (+3,43%), ΕΥΔΑΠ (+1,46%) και ΟΛΠ (+0,71%), ενώ απώλειες άνω του 4% σημείωσε η Lamda Development, άνω του 3% οι ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και Coca-Cola, ενώ με πτώση που ξεπέρασε το 2% έκλεισαν οι Quest, TΙΤΑΝ, Βιοχάλκο και ΟΤΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,84% στις 612,66 μονάδες, με την Alpha Bank ναι κλείνει στο -2,37%, την Εθνική Τράπεζα στο -2,20%, ενώ στο -1,55% έκλεισε η Eurobank και στο -0,71% η Πειραιώς.

Η HSBC σε νέα έκθεσή της τόνισε πως παραμένει θετική τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις ελληνικές μετοχές, παρά τους κραδασμούς στην οικονομία και στο Χρηματιστήριο που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς εκτιμά πως ο τουρισμός αναμένεται να αποτελέσει το «κλειδί» στο αφήγημα της ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος.

Οπως σημειώνει, η ρωσική ενεργειακή εξάρτηση αποτέλεσε το τελευταίο διάστημα και μετά το ξέσπασμα του πολέμου έναν αρνητικό καταλύτη για την Ελλάδα. Ωστόσο, ο τουρισμός είναι βασικό μακροοικονομικό «ατού» για τη χώρα, η οποία θα μπορούσε να έχει μια πολύ ισχυρή τουριστική σεζόν το 2022, ενώ η απώλεια Ρώσων τουριστών είναι απίθανο να κάνει σημαντική διαφορά, όπως εκτιμά. Σε ό,τι αφορά το Χ.Α., ένα σημαντικό μέρος του story του σχετίζεται με τις τράπεζες, τονίζει, όπου η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις ενεργητικού οδηγούν σε σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση, με το Ταμείο Ανάκαμψης να οδηγεί σε ισχυρή ανάπτυξη νέων δανείων και βελτίωση της κερδοφορίας.

Θετική για τις ελληνικές τράπεζες είναι και η Euroxx Securities, καθώς όπως τονίζει, παρά την κρίση στην Ουκρανία και στην ενέργεια και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ, το ελκυστικό επενδυτικό αφήγημα των ελληνικών τραπεζών βασίζεται στη μεγάλη πτώση του κόστους κινδύνου και στην επιστροφή της αυξητικής πορείας των δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT