Διατηρούνται οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα

Διατηρούνται οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη για τον σύνθετο δείκτη PMI που αποτυπώνει το επίπεδο δραστηριότητας των υπεύθυνων προμηθειών και στους δύο κλάδους, της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αιφνιδίασαν θετικά τον Μάρτιο...

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη για τον σύνθετο δείκτη PMI που αποτυπώνει το επίπεδο δραστηριότητας των υπεύθυνων προμηθειών και στους δύο κλάδους, της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αιφνιδίασαν θετικά τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα παραμένει πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο στις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στις ΗΠΑ, ο σύνθετος δείκτης διέψευσε τις προσδοκίες για υποχώρηση και ανήλθε από 55,9 τον Φεβρουάριο στο 58,5, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών (και σταθερά πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση), με τους αντίστοιχους δείκτες για τους δύο κλάδους να καταγράφουν άνοδο, ιδίως αυτός για τον τομέα υπηρεσιών που επωφελήθηκε από την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Στην Ευρωζώνη, αντίστοιχα, ο σύνθετος δείκτης υποχώρησε λιγότερο από τη μέση εκτίμηση της αγοράς, στο 54,5 από 55,5 τον Φεβρουάριο, καθώς η πτώση του δείκτη για τον τομέα υπηρεσιών ήταν περιορισμένη λόγω ανάκαμψης στους τομείς αναψυχής και τουρισμού μετά το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας.

Παρά τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική ανησυχία, τα θετικά οικονομικά στοιχεία διατήρησαν αμείωτες τις πιέσεις που δέχονται τις τελευταίες ημέρες οι αγορές κυβερνητικών ομολόγων εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη εφαρμογή πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής από ορισμένες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες. Ο πληθωρισμός παραμένει σε ανοδική πορεία και ενδέχεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικά προβλεπόμενο, ιδίως μετά τη νέα σημαντική αύξηση των τιμών ενέργειας και πολλών γεωργικών προϊόντων και μετάλλων, λόγω έντονων ανησυχιών για διατάραξη των εφοδιαστικών αλυσίδων, καθώς η Ρωσία (και η Ουκρανία) συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως ορισμένων εξ αυτών.

Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου κυμαινόταν στο τέλος της εβδομάδας κοντά στο επίπεδο 2,42% που κατέγραψε την Τετάρτη, το υψηλότερο από τον Μάιο του 2019, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων μεγαλύτερη από 25 μ.β. και εφαρμογή πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής (αύξηση του fed funds rate πάνω από το επίπεδο μακροχρόνιας ισορροπίας, 2,4% όπως το υπολογίζει η Fed), αν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση της σταθερότητας τιμών. Με την προθεσμιακή αγορά να τιμολογεί περίπου 200 μ.β. επιπλέον αύξηση στο βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της Fed μέχρι το τέλος του έτους και ποσοστό πάνω από 70% για αύξηση 50 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση τον Μάιο, το κλίμα για το δολάριο ΗΠΑ παρέμεινε γενικά θετικό, ιδίως έναντι του γιεν, υπερβαίνοντας το επίπεδο 120 για πρώτη φορά από το 2016.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT