Πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στο City μετά το Brexit

Πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στο City μετά το Brexit

Είναι πολύ λιγότερες από τις αρχικές προβλέψεις για απώλειες έως και 100.000 θέσεων.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου έχουν μετατοπιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, και συγκεκριμένα το Λονδίνο, προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως αποτέλεσμα της εξόδου του πρώτου από την Ε.Ε., δηλαδή πάρα πολύ λιγότερες από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Τα σχετικά προκύπτουν από τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ΕΥ, η οποία και παρακολουθεί τις εξελίξεις σε αυτό το πεδίο. Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει και σχετικό δημοσίευμα του Βloomberg, ο αριθμός των θέσεων αυτών είναι κατά πολύ μικρότερος από τις αρχικές ογκώδεις προβλέψεις για τη σοβαρή απώλεια στον κλάδο. Τους μήνες μετά το δημοψήφισμα του 2016 αποχώρησαν σχεδόν 12.500 άτομα, ενώ από τότε έως τον Δεκέμβριο ο αριθμός περιορίστηκε στις 7.400 θέσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2016 η εταιρεία συμβούλων και φοροτεχνικών υπηρεσιών PwC σε σχετική της έκθεση, που είχε παραγγείλει η ένωση εταιρειών του κλάδου TheCityUK, υπολόγιζε ότι θα κινδύνευαν από την έξοδο της Βρετανίας έως και 100.000 θέσεις εργασίας. Την ίδια χρονιά, μια άλλη εταιρεία συμβούλων, η Oliver Wyman, είχε κάνει λόγο για 40.000, και δύο χρόνια αργότερα, το 2018, το ινστιτούτο Μπρίγκελ υπέθετε πως ο τομέας των τραπεζών θα έχανε 10.000 θέσεις και 20.000 αντιστοίχως ο κλάδος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Μικρότερης κλίμακας αποδείχθηκε και η απομάκρυνση κεφαλαίων από το Λονδίνο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς 24 εταιρείες είχαν δημοσίως δηλώσει ότι θα μετακινήσουν περιουσιακά τους στοιχεία ελαφρώς άνω του 1,3 τρισεκατομμυρίου στερλινών/1,7 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από τη Βρετανία στην Ε.Ε. μετά το δημοψήφισμα. Αυτός ο αριθμός μέσα στους τελευταίους 18 μήνες δεν μεταβλήθηκε, σύμφωνα με την ΕΥ, αν και η σχετική έκθεσή της δεν έχει καταγράψει πόσες νέες θέσεις έχει απολέσει το City του Λονδίνου εξαιτίας του νέου του καθεστώτος εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Δουβλίνο παραμένει ο δημοφιλέστερος προορισμός για νέους κόμβους δραστηριοτήτων ή γραφείων, ενώ 36 επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μεταφέρουν εκεί προσωπικό ή λειτουργίες.

Στη δεύτερη θέση, τέλος, βρίσκεται το Λουξεμβούργο, όπου μετακινήθηκαν 29 μονάδες συνολικά, στην τρίτη θέση η Φρανκφούρτη με 23 και στην τέταρτη θέση το Παρίσι με 21.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή