Οι ΗΠΑ απελευθερώνουν 180 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματά τους

Οι ΗΠΑ απελευθερώνουν 180 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματά τους

Ο ΟΠΕΚ εμμένει σε περιορισμένη αύξηση της παραγωγής – Σε υποχώρηση οι τιμές του «μαύρου χρυσού».

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, αναπληρώνοντας το έλλειμμα που δημιουργεί στην παγκόσμια αγορά η απουσία του ρωσικού αργού, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες ότι θα διαθέσει περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια «μαύρου χρυσού» την ημέρα για τους επόμενους έξι μήνες από τα στρατηγικά αποθέματα της υπερδύναμης. Συνολικά θα διατεθούν στην αγορά 180 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματα των ΗΠΑ και ο Λευκός Οίκος μίλησε για «άνευ προηγουμένου» κίνηση ως προς τον όγκο πετρελαίου που θα διατεθεί από τα στρατηγικά αποθέματα. Στη σχετική ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος τόνισε μάλιστα πως «θα διατεθεί έτσι ένας ιστορικά μεγάλος όγκος προσφοράς που θα αποτελέσει τη γέφυρα μέχρι το τέλος του, όταν θα επιταχυνθεί ξανά η εγχώρια παραγωγή».

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως θα ζητήσει από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) να συντονίσει ανάλογες κινήσεις από πλευράς άλλων χωρών. Επίκειται συνεδρίαση της ΙΕΑ εντός των ημερών και σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο θα προβούν και άλλες χώρες σε διάθεση μέρος των στρατηγικών τους αποθεμάτων, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη βρετανική κυβέρνηση, ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας, Κουάζι Κβάρτενγκ εξετάζει τη συμμετοχή στη συλλογική προσπάθεια χωρίς, ωστόσο, να είναι γνωστός ο όγκος πετρελαίου που ενδέχεται να διαθέσει η Βρετανία. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει διαθέσει από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ άλλες δύο φορές τους τελευταίους μήνες. Οταν στις αρχές Μαρτίου τα κράτη-μέλη της ΙΕΑ συμφώνησαν να διαθέσουν από κοινού 61,7 εκατ. βαρέλια αργού, η συνεισφορά των ΗΠΑ έφτασε τα 30 εκατ. βαρέλια, ενώ της Βρετανίας ήταν 2,2 εκατ.

Ο ΟΠΕΚ εμμένει σε περιορισμένη αύξηση της παραγωγής – Σε υποχώρηση οι τιμές του «μαύρου χρυσού».

Το πρόβλημα είναι πως και σε αυτή την περίπτωση ο όγκος του πετρελαίου που θα διατεθεί στην παγκόσμια αγορά δεν θα αρκεί για να αναπληρώσει το ρωσικό αργό, που αποκλείεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν συνοδεύεται, άλλωστε, από ουσιαστική αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, άτυπο μέλος του οποίου αποτελεί η Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια. Το διεθνές καρτέλ πετρελαίου κωφεύει συστηματικά στις εκκλήσεις του Αμερικανού προέδρου για μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής του προκειμένου να ανακοπεί η άνοδος των τιμών. Στη χθεσινή συνεδρίασή του, ο ΟΠΕΚ+ επανέλαβε τη δέσμευσή του να προχωρήσει σε περιορισμένη αύξηση της παραγωγής του από τον Μάιο, μόλις κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα.

Είναι σαφές πως η ντε φάκτο ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, έχει θέσει σε προτεραιότητα τη συμμαχία της με τη Μόσχα και το διεθνές καρτέλ εμμένει επίμονα στη θέση του ότι δεν υπάρχει έλλειψη πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Ως εκ τούτου, η κίνηση της Ουάσιγκτον να διαθέσει τον μεγαλύτερο όγκο πετρελαίου που έχει αποφασίσει έως τώρα στην ιστορία της υπερδύναμης θα έχει αντίκτυπο στις τιμές σαφώς μικρότερο από όσο θα αναλογούσε στον όγκο πετρελαίου που θα διατεθεί. Το ίδιο συνέβη, άλλωστε, και τις δύο προηγούμενες φορές που η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε σε ανάλογη κίνηση. Είναι ενδεικτική η αντίδραση της αγοράς, καθώς οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν κατά 7% μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Λευκού Οίκου. Στην πορεία της ημέρας κι ενώ η αγορά αποτιμούσε την εμβέλεια του μέτρου, η πτώση του πετρελαίου περιορίστηκε σε ένα 4,5% με 4,6%. Ετσι το αργό δυτικού Τέξας διαμορφωνόταν αργά το βράδυ στα 102,82 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση 4,6% και το brent στα 108,28 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας πτώση 4,5%.

Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή