ΟΑΕΔ: Νέα προγράμματα στη μάχη μείωσης της ανεργίας

ΟΑΕΔ: Νέα προγράμματα στη μάχη μείωσης της ανεργίας

Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 11,9% τον Φεβρουάριο, έναντι 12,8% τον Ιανουάριο.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά παρεμβάσεων, με έμφαση στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, αναμένεται να υπάρξει στη μάχη με την ανεργία από το υπουργείο Εργασίας, με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να εκτιμά ότι η υποχώρηση της τάξης των 4,3 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε ένα χρόνο που εμφανίζει το ποσοστό ανεργίας της χώρας μας για τον Φεβρουάριο (11,9% σύμφωνα με τη Eurostat) είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς συμβαίνει μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων δυσκολιών. Σύμφωνα με τον υπουργό, σημαντικό είναι ακόμα ότι η νεανική ανεργία έχει υποχωρήσει 9,1% σε σχέση με τον περυσινό Φεβρουάριο. Και όλα αυτά εν μέσω κορωνοϊού και ενώ οι περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούσαν για τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Eurostat και το ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (6,2%), όπως επίσης και το ποσοστό στην Ευρωζώνη (6,8% τον Φεβρουάριο, από 6,9% τον Ιανουάριο του 2022 και 8,2% τον Φεβρουάριο του 2021). Στην Ελλάδα, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 11,9% τον Φεβρουάριο, έναντι 12,8% τον Ιανουάριο (8,6% για τους άνδρες και 15,9% για τις γυναίκες).

Σύμφωνα με τον υπουργό, από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας υλοποιούνται ή έχουν μπει σε σειρά να υλοποιηθούν μια σειρά από πολιτικές που θα έχουν ουσιαστική συμβολή στις εργασιακές προοπτικές των ανέργων. Αναλυτικά, όπως ανέφερε ο υπουργός σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ επιδιώκεται να δημιουργηθούν το 2022 συνολικά 86.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα συνεχίζεται το πρόγραμμα των 150.000 θέσεων με το οποίο επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Υλοποιείται ακόμα το πρόγραμμα «Πρώτο Ενσημο» για νέους ηλικίας 18-29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία, στο οποίο αναμένονται βελτιωτικές παρεμβάσεις, ενώ χθες ανακοινώθηκε ένα νέο πρόγραμμα για 10.000 νέους μέχρι 29 ετών, στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, για επτά μήνες, με αμοιβή το ποσό του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα προωθείται ένα πρόγραμμα για κατάρτιση 150.000 ατόμων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα «τρέξει» τους αμέσως επόμενους μήνες. Και παράλληλα, με το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά» θεσμοθετείται επίδομα εργασίας για πρώτη φορά, έτσι ώστε ο άνεργος να λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας στο διάστημα που μεσολαβεί από την πρόσληψή του μέχρι την εξάντληση του χρόνου στον οποίο θα λάμβανε το επίδομα ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή