Πλήγμα στο σινορωσικό εμπόριο λόγω ρουβλίου

Πλήγμα στο σινορωσικό εμπόριο λόγω ρουβλίου

Το διμερές εμπόριο ανάμεσα στην Κίνα και στη Ρωσία υφίσταται τους κραδασμούς του πολέμου στην Ουκρανία εν μέρει εξαιτίας της αστάθειας στην ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διμερές εμπόριο ανάμεσα στην Κίνα και στη Ρωσία υφίσταται τους κραδασμούς του πολέμου στην Ουκρανία εν μέρει εξαιτίας της αστάθειας στην ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος. Μολονότι το Πεκίνο εξακολουθεί να στηρίζει διπλωματικά τη Μόσχα και οι κινεζικές πολυεθνικές παραμένουν στη Ρωσία, οι μικρότερες κινεζικές επιχειρήσεις υφίστανται απώλειες επειδή είναι πολύ πιο ευάλωτες στις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Εν ολίγοις, η Κίνα θα πληγεί από τις παρενέργειες του πολέμου καθώς η Ρωσία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της και σημαντική αγορά για τα προϊόντα της.

Το περασμένο έτος περίπου 30% των εσόδων της Κίνας προήλθαν από τη Ρωσία, καθώς η Κίνα είναι ο σημαντικότερος και μεγαλύτερος προμηθευτής της Ρωσίας. Το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου η Κίνα πούλησε στη Ρωσία προϊόντα αξίας 12,6 δισ. δολαρίων, κυρίως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αυτοκίνητα, παπούτσια και παιχνίδια. Τώρα όμως, τόσο οι εισαγωγικές επιχειρήσεις της Ρωσίας όσο και οι εξαγωγικές της Κίνας αναβάλλουν τις μεταξύ τους συναλλαγές φοβούμενες μην εντοπισθούν από το «ραντάρ» των κυρώσεων και υποστούν τις συνέπειες.

Πολλές κινεζικές εξαγωγικές επιχειρήσεις φοβούνται συνέπειες από τις δυτικές κυρώσεις.

«Τα προϊόντα που υποτίθεται πως θα εξήγα στη Ρωσία παραμένουν στην αποθήκη μου», δηλώνει στο Reuters η Ντενγκ Ζινλίνγκ, ιδιοκτήτρια βιομηχανίας παραγωγής θερμός στην ανατολική Κίνα. Οπως τονίζει η ίδια, «οι πελάτες περιμένουν να δουν αν θα βελτιωθεί η ισοτιμία καθώς το κόστος τους είναι υπερβολικά μεγάλο με την τρέχουσα ισοτιμία». Ο επικεφαλής άλλης εμπορικής επιχείρησης στην Κίνα που λειτουργεί ως μεσάζων ανάμεσα σε ρωσικές και κινεζικές επιχειρήσεις, δήλωσε πως έχει μειωθεί κατά περίπου 30% ο όγκος των εξαγωγών που διευκόλυναν και οι οποίες αφορούν σεντόνια και εξοπλισμό κουζίνας. Επιβαρυντικός παράγοντας είναι, άλλωστε, η αστάθεια που έχει σημειώσει το ρούβλι μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οπως αναφέρει ο Σιν Μουχουί, επικεφαλής εμπορικής ένωσης που εκπροσωπεί περισσότερες από 20.000 μικρές εξαγωγικές επιχειρήσεις της Κίνας, «η αρχική υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος μας προκαλούσε ζημίες σε κάθε πώληση». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως αυξήθηκε κάπως ο αριθμός των Ρώσων πελατών που είναι πρόθυμοι να κάνουν τις συναλλαγές τους σε γουάν και να πληρώσουν στο κινεζικό νόμισμα για να αγοράσουν προϊόντα. Τονίζει, ωστόσο, πως οι πελάτες αυτοί δεν είναι αρκετοί για να αναπληρώσουν τις ζημίες, ενώ η ζήτηση για τους αποθηκευτικούς του χώρους στη Ρωσία έχει μειωθεί κατά περίπου 25% από την έναρξη του πολέμου και έχει πληγεί έτσι περίπου το 90% των μελών της ένωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή