Ρωσία: 321 δισ. δολ. από τις εξαγωγές ενέργειας το 2022 στα ταμεία της παρά τις κυρώσεις

Ρωσία: 321 δισ. δολ. από τις εξαγωγές ενέργειας το 2022 στα ταμεία της παρά τις κυρώσεις

Σε όποιο νόμισμα και αν πληρώνουν οι Ευρωπαίοι το ρωσικό αέριο, η διαφορά θα είναι από μικρή έως αμελητέα. Και μόνον το γεγονός ότι συνεχίζονται οι εξαγωγές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη αποδυναμώνει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε όποιο νόμισμα και αν πληρώνουν οι Ευρωπαίοι το ρωσικό αέριο, η διαφορά θα είναι από μικρή έως αμελητέα. Και μόνον το γεγονός ότι συνεχίζονται οι εξαγωγές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη αποδυναμώνει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Τα έσοδά της από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων παραμένουν δυσθεώρητα και παρά το πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία της τον πρώτο μήνα του πολέμου, αναμένεται να παρουσιάσει ένα εντυπωσιακό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών.

Οικονομολόγοι της Bloomberg Economics υπολογίζουν πως η Ρωσία θα εισπράξει φέτος 321 δισ. δολάρια από τις εξαγωγές ενέργειας, και το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει πάνω από 30% αύξηση σε σύγκριση με τα αντίστοιχα έσοδά της το περασμένο έτος. Σύμφωνα, άλλωστε, με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), παρά το πλήγμα που έχει υποστεί από τον πόλεμο και τις κυρώσεις, η χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν θα παρουσιάσει πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ύψους 240 δισ. δολαρίων. Οπως επισημαίνει ο Ρόμπιν Μπρουκς, επικεφαλής των οικονομολόγων του IIF, «όσο κι αν παραμένουν οι κυρώσεις, εξακολουθούν να εισρέουν στα ταμεία της Ρωσίας σημαντικά κεφάλαια σε σκληρό νόμισμα». Σύμφωνα με την Goldman Sachs, που είναι πιο συγκρατημένη στην εκτίμησή της για το πλεόνασμα της Ρωσίας καθώς το υπολογίζει στα 205 δισ. δολάρια, τα κεφάλαια αυτά επαρκούν για να καλύψει η Μόσχα τις ανάγκες του ιδιωτικού τομέα σε συνάλλαγμα και στην πορεία να χαλαρώσει και τους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίου.

Αυξημένο κατά 30% το ποσό σε σύγκριση με το 2021 – Ανέκτησε το χαμένο έδαφος το ρούβλι.

Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική, η πτώση του ρωσικού νομίσματος και γενικότερα το σοκ που προκάλεσε ο πόλεμος στην εγχώρια ζήτηση και στις εισαγωγές ήταν τόσο ισχυρό ώστε διασφαλίζει ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών σαφώς μεγαλύτερο από τα 120 δισ. δολάρια του περασμένου έτους. Προβλέπει μάλιστα κατάρρευση των εισαγωγών της Ρωσίας κατά 20% μέσα στο τρέχον έτος. Στο μεταξύ όμως οι αυστηροί έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίου που επέβαλε η Μόσχα για να περιφρουρήσει την οικονομία της από τις κυρώσεις, έχουν ενισχύσει θεαματικά το ρούβλι. Το ρωσικό νόμισμα έχει ανακτήσει ουσιαστικά όσο έδαφος έχασε έναντι του δολαρίου και βρίσκεται στα προ του πολέμου επίπεδα. Στις αρχές Μαρτίου η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είχε υποχωρήσει στα 150 ρούβλια προς το δολάριο και το ρωσικό νόμισμα είχε χάσει περίπου το 50% της αξίας του. Από χθες όμως βρίσκεται στα 81,7 ρούβλια προς το δολάριο και είναι ουσιαστικά η ίδια ισοτιμία που είχε στις 23 Φεβρουαρίου πριν ακριβώς από την εισβολή στην Ουκρανία.

Οπως, άλλωστε, επισημαίνουν οι Financial Times, και μόνον το γεγονός ότι συνεχίζονται οι εξαγωγές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μειώνει τον αντίκτυπο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα εισπράττει καθημερινά 350 εκατ. δολάρια πωλώντας τους υδρογονάνθρακές της. Ολα αυτά τα έσοδα όμως θα εξαφανιστούν αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να ακολουθήσουν την Ουάσιγκτον και στο εμπάργκο κατά των ρωσικών υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με το IIF, ένα γενικευμένο εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια από Ε.Ε., Βρετανία και ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει τη ρωσική οικονομία σε συρρίκνωση τουλάχιστον κατά 20% και να μειώσει τα έσοδά της από τις εξαγωγές κατά 300 δισ. δολάρια. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), άλλωστε, θεωρεί πιθανόν να αρχίσουν έτσι κι αλλιώς να περιορίζονται τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, καθώς προβλέπει πως θα μειωθεί η παραγωγή της κατά 25% μέσα στον Απρίλιο. Πολλοί από τους παραδοσιακούς πελάτες της αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές και επιλέγουν να μην υπογράψουν νέα συμβόλαια με τη Ρωσία εν μέσω γενικής καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όμως, αντιπροσωπεύουν το 50% των εξαγωγών της Ρωσίας και το 40% των εσόδων της, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του περασμένου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή