Φθηνό ρωσικό LNG αγοράζουν μαζικά Κίνα, Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες

Φθηνό ρωσικό LNG αγοράζουν μαζικά Κίνα, Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες

Η Κίνα και η Ινδία κυρίως και δευτερευόντως άλλες χώρες της Ασίας σπεύδουν να επωφεληθούν από την απομόνωση της Ρωσίας και τον αποκλεισμό των υδρογονανθράκων της αγοράζοντας τους ενεργειακούς της πόρους σε τιμή ευκαιρίας.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα και η Ινδία κυρίως και δευτερευόντως άλλες χώρες της Ασίας σπεύδουν να επωφεληθούν από την απομόνωση της Ρωσίας και τον αποκλεισμό των υδρογονανθράκων της αγοράζοντας τους ενεργειακούς της πόρους σε τιμή ευκαιρίας. Οι κρατικές εταιρείες της Κίνας, μεταξύ των οποίων και οι κολοσσοί Sinopec και PetroChina, διαπραγματεύονται πολύ προσεκτικά με τους προμηθευτές για την αγορά ρωσικού LNG με πολύ μεγάλη έκπτωση, ενώ ορισμένες σχεδιάζουν να καλυφθούν πίσω από ρωσικές εταιρείες όταν θα συμμετάσχουν σε δημοπρασίες για την αγορά του καυσίμου, ώστε να μη γίνουν αντιληπτές οι αγορές τους.

Οι περισσότερες εταιρείες ανά τον κόσμο αποφεύγουν το ρωσικό LNG φοβούμενες μήπως τους επιβληθούν κυρώσεις ή δυσφημιστούν. Οι κινεζικές εταιρείες, πάντως, είναι πρόθυμες να αναλάβουν το ρίσκο για να διασφαλίσουν φτηνές προμήθειες. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το ρωσικό LNG πωλείται με έκπτωση τουλάχιστον 10% ως προς τις συνήθεις τιμές στις αγορές της βόρειας Ασίας. Γενικά πάντως η Κίνα δεν έχει αυτή τη στιγμή άμεση ανάγκη από LNG καθώς ο χειμώνας είναι ήπιος και τα νέα lockdowns κατά της πανδημίας έχουν μειώσει σημαντικά τη ζήτηση. Σπεύδει όμως να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που προσφέρει ο αποκλεισμός των ρωσικών υδρογονανθράκων από την παγκόσμια αγορά και να γεμίσει τους ταμιευτήρες με φτηνό αέριο προτού πάρουν και πάλι την ανιούσα οι τιμές του αερίου φέτος το καλοκαίρι. Κάτι ανάλογο κάνουν και τα κινεζικά διυλιστήρια που διακριτικά και συγκεκαλυμμένα αγοράζουν ρωσικό αργό σε τιμές ευκαιρίας, καθώς τώρα το αποφεύγει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

Αν τεθεί ως όρος να πληρώνουμε σε ρούβλια, τότε θα πληρώνουμε σε ρούβλια, τονίζουν οι Αρχές της Σλοβακίας.

Η Ινδία, άλλωστε, που άρχισε να αγοράζει ρωσικό LNG και πριν από τον πόλεμο και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, εξελίσσεται σε εξαιρετικά σημαντικό πελάτη της Ρωσίας. Επωφελούμενες, όμως, τώρα από τον αποκλεισμό των ρωσικών υδρογονανθράκων από την παγκόσμια αγορά, οι ινδικές επιχειρήσεις αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο με έκπτωση ακόμη και κατά 29% και γεμίζουν τους ταμιευτήρες τους. Στο μεταξύ, η παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία μειώθηκε τον Μάρτιο για πρώτη φορά ύστερα από επτά μήνες, αλλά παραμένει πάνω από το επίπεδο αναφοράς των 11 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, στη διάρκεια του Μαρτίου η Ρωσία άντλησε 46,57 εκατ. τόνους αργού που ισοδυναμεί με 11,01 εκατ. βαρέλια την ημέρα και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής κατά 0,6% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου. Είναι σαφές ότι η μείωση σχετίζεται με τις πιέσεις που υφίσταται η χώρα εξαιτίας των κυρώσεων, που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Ετσι, στα τέλη Μαρτίου οι τρεις δείκτες της πετρελαϊκής βιομηχανίας της, παραγωγή, εξαγωγές και παραδόσεις σε διυλιστήρια, σημείωσαν όλοι υποχώρηση σε σύγκριση με τις αρχές του μήνα. Παράλληλα, ενώ και η Γαλλία ζητάει να επιβληθεί εμπάργκο στον κλάδο των ρωσικών υδρογονανθράκων ως αντίποινα στις σφαγές αμάχων, εμφανίστηκε και η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που είναι πρόθυμη να πληρώσει με ρούβλια. Πρόκειται για τη Σλοβακία που καλύπτει περίπου το 85% των ενεργειακών της αναγκών με το ρωσικό φυσικό αέριο και όπως τόνισε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομίας, Ρίτσαρντ Σούλικ, δεν έχει την πολυτέλεια να αρνηθεί. Μιλώντας στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTVS, ο κ. Σούλικ τόνισε πως «το ρωσικό αέριο δεν πρέπει να διακοπεί, γι’ αυτό αν τεθεί ως όρος να πληρώνουμε σε ρούβλια, τότε θα πληρώνουμε σε ρούβλια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή