ΟΑΕΔ: Κοινωνικές κατοικίες σε νέα ζευγάρια και επιδότηση ενοικίου

ΟΑΕΔ: Κοινωνικές κατοικίες σε νέα ζευγάρια και επιδότηση ενοικίου

Το επίδομα ανεργίας θα διακόπτεται αν ο άνεργος αρνηθεί τρεις φορές θέση εργασίας ή κατάρτισης.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινωνικές κατοικίες σε νέα ζευγάρια, μισθωτούς, ανέργους αλλά και νέους, δάνεια και επιδότηση ενοικίου θα παρέχει ο ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Παράλληλα, και στο πλαίσιο της βασικής λειτουργίας του, που παραμένει η υλοποίηση πολιτικών για την ενίσχυση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη μέριμνα για τους ανέργους, ο νέος ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ θεσπίζει κριτήρια για τη λήψη διαφόρων παροχών και προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος άνεργος να μη χάσει την κάρτα ανεργίας.

Μπαίνουν «κόφτες»

Ετσι, άνεργοι με οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ θα διαγράφονται από τη λίστα των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ, ενώ το επίδομα ανεργίας θα διακόπτεται αν ο άνεργος αρνηθεί τρεις φορές θέση εργασίας ή κατάρτισης. Παράλληλα, όμως, θεσμοθετείται και το «μπόνους» εργασίας για όσους βρίσκουν δουλειά ενόσω λαμβάνουν το επίδομα. Αυτές είναι οι κυριότερες παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας στο νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης σημαντικές διατάξεις για την κατάρτιση, με αυστηρούς κανόνες και συνεχή αξιολόγηση των παρόχων ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Αναλυτικά, όσον αφορά τις παροχές ανεργίας ορίζονται τα εξής:

• Ανεργοι με ατομικό εισόδημα πάνω από 14.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) δεν θα είναι πλέον δικαιούχοι των ωφελημάτων, όπως μοριοδοτήσεις, κοινωνικός τουρισμός, δωρεάν μετακίνηση, ελεύθερη είσοδος σε θεάματα και μουσεία. Τα κριτήρια αυτά είναι εκείνα που εφαρμόζονται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης και δεν επηρεάζουν το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ούτε το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένους, για τα οποία παραμένουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, δεν αλλάζει το καθεστώς που διέπει τη χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος, την έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης.

• Ο άνεργος θα διαγράφεται για δύο χρόνια από το μητρώο του ΟΑΕΔ και θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος σε περίπτωση που αρνηθεί τρεις φορές θέση εργασίας που χαρακτηρίζεται κατάλληλη σε σχέση με τις γνώσεις του, την αμοιβή και τον τόπο εργασίας. Αντιστοίχως θα διαγράφεται από τα μητρώα για 6 μήνες και θα διακόπτεται η καταβολή επιδόματος αν ο άνεργος αρνηθεί τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα κατάρτισης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την καταβολή χρηματικού μπόνους, το 50% του επιδόματος εργασίας μέχρι τη λήξη του, αν ο άνεργος βρει εργασία ενόσω επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ.

Μπόνους της τάξεως των 300 ευρώ θα λαμβάνουν οι μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται πάνω από 5 χρόνια στη λίστα του ΟΑΕΔ αν συντάξουν ψηφιακό σχέδιο δράσης εξεύρεσης εργασίας σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο.

Στεγαστική πολιτική

Στο πεδίο της στεγαστικής πολιτικής, και παρότι το αποθεματικό που υπάρχει στον ΟΑΕΔ, ύψους 1,5 με 2 δισ. ευρώ, έχει δημιουργηθεί από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών (για τους οποίους η εισφορά έχει πλέον καταργηθεί), το υπουργείο Εργασίας εισάγει μια καινοτομία στο νομοσχέδιο. Εντάσσει στους δικαιούχους στεγαστικής συνδρομής και τους νέους, εκτός από τους μισθωτούς και τους ανέργους. Οπως αποκάλυψε η «Κ», ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει εναλλακτικές πολιτικές στέγασης, ενώ βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου θα ενεργοποιήσει και την κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση – ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), την επιδότηση ενοικίου καθώς και την επιχορήγηση για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με επιδοτούμενα δάνεια.

Συγκεκριμένα, εισάγονται ρυθμίσεις που διευκολύνουν τόσο την απόκτηση/ανέγερση ακινήτων που θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών τους όσο και την αξιοποίηση της περιουσίας του νέου ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ για την αύξηση των εσόδων.

Αξιολόγηση στην κατάρτιση

Τέλος, στο νομοσχέδιο, του οποίου η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή έχει προγραμματιστεί για σήμερα, εισάγεται πλέγμα ρυθμίσεων στο σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης, με αιχμή τη σύνδεση των αμοιβών με το αποτέλεσμα. Ετσι, ορίζεται ότι δεν επιτρέπεται η καταβολή προς τον πάροχο άνω του 40% της αμοιβής ανά ωφελούμενο αν ο ωφελούμενος δεν έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση του προγράμματος και άνω του 70% αν ο ωφελούμενος δεν έχει πιστοποιηθεί επιτυχώς για την περάτωση του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή