Πιέσεις στον Μάριο Ντράγκι για αύξηση δαπανών

Πιέσεις στον Μάριο Ντράγκι για αύξηση δαπανών

Στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού είναι να περιορίσει φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,6% του ΑΕΠ.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, σχεδιάζει να αυξήσει τον δανεισμό της τρίτης οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά παράλληλα έχει στόχο να περιορίσει το χρέος της μειώνοντας το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο όριο της Ε.Ε. μέσα σε τρία χρόνια. Στόχος του είναι να περιορίσει φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,6% ενσωματώνοντας και τις δαπάνες ύψους σχεδόν 10 δισ. ευρώ που σχεδιάζει για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της χώρας, που μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πλήττονται από τη νέα εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο εργασίας που διέρρευσε στο Bloomberg, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπει σε φθίνουσα πορεία έως ότου περιοριστεί τελικά στο όριο του 3% μέχρι το 2025. Πρόκειται για το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος που προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, του οποίου η υπέρβαση επετράπη από την αρχή της πανδημίας για να δοθεί στις κυβερνήσεις η δυνατότητα να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι όμως και το ακανθώδες όριο, καθώς έχει προσελκύσει τις επικρίσεις οικονομολόγων που υποστηρίζουν πως αποτελεί τροχοπέδη στις πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων. Από το έγγραφο εργασίας προκύπτει πως ο Μάριο Ντράγκι ανθίσταται στις εκκλήσεις από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού που ζητούν περισσότερες δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και επιλέγει αντιθέτως να έχει υπό αυστηρό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας. Ο Αντόνιο Μισιάνι, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και κυβερνητικός εταίρος του Μάριο Ντράγκι, επιμένει πως δεν μπορεί να αποτελεί ταμπού η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ άλλοι πολιτικοί ζητούν νέο δανεισμό ύψους 30 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το χρέος της Ιταλίας, αναμένεται να περιοριστεί σε λίγο πάνω από το 140% του ΑΕΠ της μέχρι το 2025, από το 150% του ΑΕΠ στο οποίο ανέρχεται σήμερα. Βάσει του εν λόγω σχεδίου Ντράγκι και χάρη στις πρόσθετες δαπάνες, η ιταλική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 3,1% φέτος, ενώ χωρίς τις δαπάνες η ανάπτυξη δεν θα υπερβεί το 2,9%. Στις νέες δαπάνες προβλέπονται 4,5 δισ. ευρώ που προβλέπονταν ήδη για τη στήριξη των καταναλωτών, καθώς και άλλα 5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων μέτρων, επίσης για τη στήριξη των ιταλικών νοικοκυριών. Είναι σαφές ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πλήττει την ιταλική οικονομία, η οποία προ του πολέμου αναμενόταν να σημειώσει ανάπτυξη 4% φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή