Ναυτιλιακή εταιρεία συστήνει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl

Ναυτιλιακή εταιρεία συστήνει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl

Για να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος μεταφοράς και τις καθυστερήσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γερμανικός κολοσσός των σούπερ μάρκετ Lidl σχεδιάζει τη δική του ναυτιλιακή εταιρεία, ούτως ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στα σοβαρά κωλύματα που εμφανίζονται στο παγκόσμιο εμπόριο και το σύστημα διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και στο διογκούμενο κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από το ένα μέρος του κόσμου στο άλλο. Εντός του σχεδιασμού εντάσσεται η υπό ίδρυση ναυτιλιακή εταιρεία που θα αγοράσει πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ώστε να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του κολοσσού των σούπερ μάρκετ, ο οποίος είναι ο πέμπτος σε διεθνή κατάταξη. Αξίζει να αναφερθεί πως ήδη ανάλογες κινήσεις έχουν κάνει, οργανώνοντας το δικό τους σύστημα υπηρεσιών αποστολής, τα σούπερ μάρκετ τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απλώς η Lidl, μέρος του ομίλου Schwarz Group, δείχνει πως είναι διατεθειμένη να πάει ένα βήμα πιο πέρα, ενώ τα πρώτα πλοία της αναμένεται να ξεκινήσουν τον πλου τους μέχρι τα μέσα του 2022, σύμφωνα με τα αναφερθέντα στα γερμανικά ΜΜΕ. Το όνομα της νέας ναυτιλιακής εταιρείας θα είναι Tailwind Shipping Line, στοχεύοντας να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών στην παγκόσμια αγορά. Η επωνυμία έχει καταχωρισθεί αρμοδίως και έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στο Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (European Union Intellectual Property Office), ενώ ο σκοπός της νέας μονάδας είναι η μεταφορά εμπορευμάτων με πλοία, αλλά και από αέρος, η μεταφορά και παράδοση αγαθών, και η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης εμπορευμάτων προς εισαγωγή και εξαγωγή.

Η γερμανική Lidl αυτή τη στιγμή έχει παρουσία σε 32 χώρες του κόσμου με 11.200 καταστήματα.

Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας ως απόρροιας της πανδημίας, χορεία μεγάλων ομίλων του διεθνούς λιανεμπορίου, όπως οι Ikea, Walmart, Costco, Home Depot, Starbucks και Coca-Cola, είχαν απευθείας ναυλώσει πλοία για τη μεταφορά των προϊόντων τους ώστε να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις τεράστιες καθυστερήσεις. Η εκτίναξη της ζήτησης για επιπλέον μεταφορική ικανότητα είχε ως αποτέλεσμα τη δυσθεώρητη αύξηση των ναύλων για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ούτως ώστε να είναι περισσότερο συμφέρουσα η απόκτηση πλοίου και όχι η ναύλωσή του. Αρχικά ο κολοσσός της Lidl επιδίωκε να επενδύσει σε υπάρχουσα ναυτιλιακή εταιρεία, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να συστήσει τη δική του. Σημειωτέον πως η γερμανική Lidl αυτή τη στιγμή έχει παρουσία σε 32 χώρες του κόσμου με 11.200 καταστήματα. Στο επιχειρηματικό περιοδικό Manager Magazin εκπρόσωπος του κολοσσού του λιανικού εμπορίου τόνισε ότι «η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει μέρος της δικής της ικανότητας μεταφοράς φορτίου στο μέλλον, όπερ σημαίνει πως θα διασφαλίσει έτι περαιτέρω τις προμηθευτικές αλυσίδες της και τη διαθεσιμότητα των προϊόντων της στα υποκαταστήματά της». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο όμιλος της Lidl έχει επί του παρόντος έναν όγκο 400-500 ΤΕU (μονάδες ισοδύναμες των είκοσι ποδών, δηλαδή εμπορευματοκιβώτια 20 ποδών) σε εβδομαδιαία βάση για τις δραστηριότητές της σε Γερμανία ειδικότερα και Ευρώπη γενικότερα. Τέλος, αναφέρεται πως ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί πόσα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα αποκτήσει ή ποια θα είναι τα δρομολόγιά τους.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή