Έτοιμη για πιο επιθετική νομισματική πολιτική η Fed

Έτοιμη για πιο επιθετική νομισματική πολιτική η Fed

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), που πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Μαρτίου και αποφασίστηκε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης (μ.β.) στο εύρος διακύμανσης του βασικού επιτοκίου fed funds rate (0,25%-0,50%), η πρώτη αύξηση από το 2018, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες προκειμένου να ανακοπεί η ανοδική πορεία του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρακτικά, πολλά από τα μέλη της επιτροπής θα προτιμούσαν μια μεγαλύτερη αύξηση, ήτοι 50 μ.β., τον Μάρτιο εάν δεν υπήρχε η αβεβαιότητα που απορρέει από την κρίση στην Ουκρανία, και θεωρούν ότι ίσως θα πρέπει να προχωρήσουν με μία ή περισσότερες αυξήσεις των 50 μ.β. στις επόμενες συνεδριάσεις, ιδίως εάν ο πληθωρισμός διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα ή ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Το ύφος των πρακτικών δεν εξέπληξε ιδιαίτερα τους επενδυτές, καθώς η προθεσμιακή αγορά, ήδη, πριν από τη δημοσίευσή τους τιμολογούσε το ενδεχόμενο αύξησης 50 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση τον Μάιο με πιθανότητα μεγαλύτερη από 80%, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται συνολική αύξηση περίπου 220 μ.β., επιπλέον της αύξησης των 25 μ.β. τον Μάρτιο.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίζει να εκπλήσσει ανοδικά κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας καθώς και των τιμών στα είδη διατροφής και του κόστους στέγασης, με τα τελευταία στοιχεία για τον κύριο δείκτη τιμών καταναλωτή να δείχνουν περαιτέρω άνοδο τον Φεβρουάριο σε νέο υψηλό 40 χρόνων, 7,9% ετησίως.

Παράλληλα, ο δείκτης μακροχρόνιων πληθωριστικών προσδοκιών σημείωσε σημαντική άνοδο το διάστημα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ η αγορά εργασίας συνεχίζει να παρουσιάζει όλο και υψηλότερο βαθμό στενότητας, εντείνοντας τις ανησυχίες για δευτερογενείς πληθωριστικές επιπτώσεις. To ποσοστό ανεργίας σημείωσε νέα πτώση, από 3,8% τον Φεβρουάριο σε 3,6% τον Μάρτιο, τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το ποσοστό NAIRU, κάτω του οποίου ο πληθωρισμός επιταχύνεται, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των μέσων ωριαίων αποδοχών αυξήθηκε από 5,2% σε 5,6%, ο υψηλότερος από τον Μάιο του 2020.

Εν μέσω προσδοκιών για εφαρμογή πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής από τη Fed τους επόμενους μήνες, τα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ δέχθηκαν νέες ισχυρές πιέσεις, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς κυβερνητικού ομολόγου ανήλθε πάνω από το 2,69%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε κάτω από την περιοχή του 1,09 για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 2,0% σε εβδομαδιαία βάση.
 
* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή