Ρωσία: Με υψηλό κόστος αποχωρούν επιχειρήσεις

Ρωσία: Με υψηλό κόστος αποχωρούν επιχειρήσεις

Η ζημία είναι μεγαλύτερη για ομίλους που εγκαταλείπουν παραγωγικές μονάδες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο άραγε είναι το μέχρι τώρα κόστος αποχώρησης από την αγορά της Ρωσίας, το οποίο καλούνται να επωμιστούν ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες και τράπεζες, διερωτάται η εφημερίδα των Τhe New York Times. Μια σειρά επιχειρήσεων τις τελευταίες εβδομάδες ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν τη χώρα ή «παγώνουν» επ’ αόριστον τις εκεί δραστηριότητές τους, ενώ κάποιες εξακολουθούν να πληρώνουν το προσωπικό τους. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν εταιρείες με περιορισμένη έκθεση στη ρωσική αγορά, όπερ σημαίνει ότι και οι προβλεπόμενες ζημίες δεν είναι σοβαρές. Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, δήλωσε στους μετόχους ότι η τράπεζά του δεν ανησυχεί σχετικά με τις συνέπειες αποχώρησης από τη Ρωσία, ενώ για τους κολοσσούς του πετρελαϊκού κλάδου, όπως είναι η Shell, το οικονομικό κόστος αντιστοιχεί μόλις σε ένα μικρό τμήμα των κερδών τους.

Στις αρχές της εβδομάδας η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, η Societe Generale, δήλωσε ότι θα επωμιστεί ζημίες της τάξεως των 3,3 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο συμφωνίας για την πώληση της μονάδας της στη Ρωσία, της Rosbank στην Interros Capital. Η τελευταία ανήκει στον μεγιστάνα Βλαντιμίρ Ποτάνιν, από τον οποίο αρχικά είχε αποκτήσει τη Rosbank η Societe Generale. Η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να απομακρυνθεί με έναν αποτελεσματικό και συντεταγμένο τρόπο, διασφαλίζοντας τη συνέχειά της για υπαλλήλους και πελάτες.

Κάποιες εξακολουθούν να πληρώνουν το προσωπικό τους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής στο μέλλον.

Η Societe Generale είναι και από τις ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη ρωσική αγορά. Ο Βλαντιμίρ Ποτάνιν, σημειωτέον, εκτός πολλών άλλων είναι και ο ιδιοκτήτης του ομίλου Norilsk Nickel, του μεγαλύτερου παραγωγού νικελίου διεθνώς με εκτεταμένες δραστηριότητες στη Σιβηρία, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ. Ο δισεκατομμυριούχος έχει υποστεί κυρώσεις από τον Καναδά, αλλά όχι από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Στην περίπτωση του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού JP Morgan, αυτός αναμένει μια απώλεια της τάξεως του 1 δισ. δολαρίων σε βάθος χρόνου, όπως ανέφερε ο επικεφαλής τoυ Τζέιμι Ντάιμον. Τον Μάρτιο διευκρίνισε ότι διακόπτει τη δραστηριότητά του στη ρωσική αγορά και δεν θα ασχοληθεί με νέα έργα. Ο τραπεζικός – επενδυτικός όμιλος ΒΝΥ Μellon υπολογίζει τη ζημία σε 200 εκατ. δολάρια από τα έσοδά του και συγκεκριμένα 100 εκατ. δολάρια αυτό το τρίμηνο και 80 με 100 εκατ. δολάρια το υπόλοιπο έτος. Εκπρόσωπός της τόνισε ότι διέκοψε τις νέες δραστηριότητές της στη χώρα και ανέστειλε την αγορά ρωσικών τίτλων. Η πετρελαϊκή Shell σε ενημερωτική αναφορά προς τους μετόχους της διευκρίνισε ότι η απόφασή της να απομακρυνθεί από τη Ρωσία θα της κοστίσει 4-5 δισ. δολάρια μόνον σε αυτό το τρίμηνο. Η διαδικασία αποσύνδεσης από τη Ρωσία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, ενώ τον Μάρτιο δήλωσε ότι θα παύσει να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία και σταδιακά θα κλείνει τους σταθμούς εξυπηρέτησης εκεί. Τέλος, η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία της Volvo θα θέσει κατά μέρος περίπου 423 εκατ. δολάρια για να αντεπεξέλθει σε ζημίες του πρώτου τριμήνου από την αποχώρησή της, η οποία συνίσταται σε αναστολή όλων των πωλήσεων, της εξυπηρέτησης και της παραγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή