Σε ισχύ οι αλλαγές για επιδόματα ανεργίας, συντάξεις

Σε ισχύ οι αλλαγές για επιδόματα ανεργίας, συντάξεις

Αμεσα, από τη Μ. Δευτέρα κιόλας, θα ισχύσουν οι νέες διατάξεις για τα επιδόματα ανεργίας, τα προγράμματα κατάρτισης και τις συντάξεις, όπως ψηφίστηκαν χθες από την Ολομέλεια της Βουλής.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσα, από τη Μ. Δευτέρα κιόλας, θα ισχύσουν οι νέες διατάξεις για τα επιδόματα ανεργίας, τα προγράμματα κατάρτισης και τις συντάξεις, όπως ψηφίστηκαν χθες από την Ολομέλεια της Βουλής. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, οι σημαντικότερες αλλαγές για τους εργαζομένους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους που επιφέρει με την ψήφισή του ο νόμος «Δουλειές Ξανά» είναι:

• Καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

• Θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από πέντε χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.

• Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια –τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης– για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό.

• Ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, όπως μετονομάζεται ο ΟΑΕΔ) για δύο χρόνια έπειτα από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, κατά την πάγια ευρωπαϊκή πρακτική.

• Ξεκινάει η μεταρρύθμιση της κατάρτισης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και δημιουργούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (δεύτερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη Γαλλία) οι ατομικοί λογαριασμοί δεξιοτήτων όπου θα καταγράφονται οι καταρτίσεις ανέργων και εργαζομένων.

• Συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης και ανοίγουν για πρώτη φορά οι πύλες των δημόσιων πανεπιστημίων για τους ανέργους και τους εργαζομένους.

• Θεσπίζονται νέα ψηφιακά εργαλεία (ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, ψηφιακό μητρώο, ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης).

• Η Υπηρεσία μπορεί να συμπράττει με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση ακινήτων, με σκοπό την προώθηση των κυβερνητικών πολιτικών σχετικά με τη στεγαστική προστασία του εργατικού δυναμικού και των νέων.

• Θεσπίζονται οι συντάξεις fast track και οι συντάξεις εμπιστοσύνης, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απόδοσης των συντάξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή