ΗΠΑ: Αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή

ΗΠΑ: Αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή

Η αξιοποίηση της παραγωγικής δυνατότητας των εργοστασίων κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η Κίνα αγωνίζεται να στηρίξει την οικονομία της και η Ε.Ε. προσπαθεί να βρει διέξοδο στην ενεργειακή κρίση, η οικονομία της υπερδύναμης δείχνει να οδεύει όλο και καλύτερα. Τα ευοίωνα στοιχεία πληθαίνουν, με τελευταίο την αύξηση που σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ για τρίτο συναπτό μήνα τον Μάρτιο. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Federal Reserve, πρόκειται για αύξηση 0,9%, είχε προηγηθεί επίσης αύξηση 1,2% τον Φεβρουάριο, ενώ συνολικά η βιομηχανική παραγωγή της υπερδύναμης αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 5,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Η αύξηση της παραγωγής ήταν σε μεγάλο φάσμα της βιομηχανίας, με την παραγωγή κινητήρων αυτοκινήτων να αυξάνεται κατά 7,8%, τις συναρμολογήσεις να φτάνουν τα 9,75 εκατ. μονάδες και να σημειώνουν το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Σημείωσε επίσης αύξηση 1,8% η παραγωγή εξοπλισμού επιχειρήσεων, όπως και η παραγωγή μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και ηλεκτρικών συσκευών, εξοπλισμού αεροδιαστημικής και προϊόντων ξυλείας Ομοίως αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαιοειδών, χημικών και πλαστικών, δίνοντας ώθηση στην παραγωγή των μη διαρκών αγαθών.

Ιδιαίτερο στοιχείο που καταδεικνύει την κεκτημένη ταχύτητα της αμερικανικής οικονομίας είναι η αξιοποίηση της παραγωγικής δυνατότητας των εργοστασίων που εκτοξεύθηκε στο 78,7% και καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η εκτόξευση του ποσοστού αυτού καταδεικνύει ότι οι αμερικανικές βιομηχανίες κατορθώνουν τώρα να καλύπτουν τις κενές θέσεις και επιτυγχάνουν έτσι να σημειώσουν πρόοδο. Παράλληλα, όμως, η άνοδος του κόστους των πρώτων υλών εξακολουθεί να περιπλέκει την κατάσταση και να δυσχεραίνει την ανάκαμψη των αμερικανικών βιομηχανιών. Σε ό,τι αφορά τις εφοδιαστικές αλυσίδες, το έμφραγμα που είχε προκαλέσει η πανδημία άρχισε να χαλαρώνει, αλλά την κατάσταση περιέπλεξε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT