Σε άνοδο χρυσός, πετρέλαιο και αμερικανικά ομόλογα

Σε άνοδο χρυσός, πετρέλαιο και αμερικανικά ομόλογα

Ημέρα αργίας χθες λόγω του Πάσχα των Καθολικών, και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές παρέμειναν κλειστές. Στις υπόλοιπες αγορές κυριάρχησε η ανησυχία για την πορεία της οικονομίας στην Κίνα που πλήττεται από τα lockdowns και απειλείται με σημαντική επιβράδυνση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα αργίας χθες λόγω του Πάσχα των Καθολικών, και οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές παρέμειναν κλειστές. Στις υπόλοιπες αγορές κυριάρχησε η ανησυχία για την πορεία της οικονομίας στην Κίνα που πλήττεται από τα lockdowns και απειλείται με σημαντική επιβράδυνση. Η ανησυχία για τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο οδήγησε τους επενδυτές πίσω στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, που σε εποχές κρίσης τείνει πάντα να ανακτά τη λάμψη του. Χθες το βράδυ το πολύτιμο μέταλλο κυμαινόταν στα 1.984,86 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 0,33%.

Παράλληλα, η στροφή της Fed σε περιοριστική πολιτική και η προσδοκία των αγορών για νέες και επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου οδήγησε και χθες σε νέα άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, με τις αποδόσεις των δεκαετών να φτάνουν στο 2,86%.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, μεταξύ οικονομολόγων αλλά και παραγόντων της αγοράς επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να βρίσκεται η αμερικανική οικονομία σε σημείο καμπής. Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, η εμπειρία από το παρελθόν μάς διδάσκει πως η Federal Reserve θα δυσκολευτεί να ανακόψει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Goldman Sachs δίνει πιθανότητα 35% να διολισθήσει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αναλυτές της Morgan Stanley, άλλωστε, τονίζουν πως όσα θετικά είχε να προσφέρει ο πληθωρισμός, αυξάνοντας τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων, τώρα έχουν ήδη παρέλθει, καθώς το αυξανόμενο λειτουργικό τους κόστος περιορίζει τα περιθώρια κέρδους, όπως και η εκτόξευση των τιμών εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που πλήττει τους καταναλωτές.

Κλειστές οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω της αργίας του Πάσχα των Καθολικών.

Στο μεταξύ, η ανοδική τάση του κόστους της ενέργειας παγκοσμίως οδήγησε χθες τις τιμές του αμερικανικού φυσικού αερίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.

Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν άνοδο χθες γύρω στο 2,5%, με το αργό Δυτικού Τέξας να κυμαίνεται στα 109,48 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 114,62 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: BLOOMBERG, REUTERS, FINANCIAL TIMES

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή