Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη το ΔΝΤ

Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί και να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικώς προβλεπόμενο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί και να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικώς προβλεπόμενο λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης των ανισορροπιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και των υψηλότερων τιμών πρώτων υλών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών και υψηλότερο ρυθμό αύξησης των μισθών.

Χαρακτηριστικά, από 6,1% που εκτιμάται για το 2021, το ΑΕΠ της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας ρυθμό αύξησης 3,6% το 2022 και το 2023, χαμηλότερα κατά 0,8% και 0,2% αντίστοιχα από την προηγούμενη εκτίμηση τον Ιανουάριο, ενώ μετά το 2023 προβλέπεται υποχώρηση στο 3,3% περίπου σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Εν μέσω αυξημένων πληθωριστικών προσδοκιών και εκτιμήσεων για περαιτέρω ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής μεγάλων κεντρικών τραπεζών καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να ενισχύονται, οι αγορές κυβερνητικών ομολόγων παρέμειναν υπό πίεση. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) βρέθηκε προσωρινά πάνω από το 2,98% για πρώτη φορά από τα τέλη του 2018, στον απόηχο δηλώσεων αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για ενδεχόμενη ταχεία αύξηση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου fed funds rate στο επίπεδο μακροχρόνιας ισορροπίας μέχρι το τέλος του έτους και περαιτέρω αύξησής του το 2023. Η προθεσμιακή αγορά εκτιμά σχεδόν πλήρως το ενδεχόμενο αύξησης 50 μ.β. στο fed funds rate στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed στις 3-4 Μαΐου, ενώ για το σύνολο του έτους αναμένει συνολική αύξηση πάνω από 220 μ.β., δηλαδή άνοδο του επιτοκίου πάνω από το 2,4%, το επίπεδο μακροχρόνιας ισορροπίας όπως το υπολογίζει η Fed. Πιέσεις δέχθηκαν και τα ευρωπαϊκά κυβερνητικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου να ανέρχεται προσωρινά πάνω από το 0,96% για πρώτη φορά από το 2015 κυρίως λόγω σημαντικής ενίσχυσης των μακροχρόνιων πληθωριστικών προσδοκιών (5y5y forward inflation swap) στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών περίπου.

Στις αγορές συναλλάγματος, το κλίμα για το δολάριο διατηρήθηκε θετικό, ευνοούμενο από τα «επιθετικά» σχόλια αξιωματούχων της Fed και τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ παρά τα αυξημένα επιτόκια στεγαστικών δανείων. Χαρακτηριστικά, η ισοτιμία ευρώ/δολ. παρέμεινε κάτω από την περιοχή του 1,09, αν και μερικώς ενισχυμένη από τα πρόσφατα χαμηλά κοντά στο 1,0750, λόγω προσδοκιών για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ μετά το καλοκαίρι.

* ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΩΝ ΤΗΣ EUROBANΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή