Ασία: Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού λόγω πολέμου και νέου κύματος πανδημίας

Ασία: Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού λόγω πολέμου και νέου κύματος πανδημίας

Ανησυχία επενδυτών ότι μπορεί να πλήξει και την ευρωπαϊκή οικονομία.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού βρίσκεται η Ασία, την ώρα που οι επενδυτές ανησυχούν πως ο στασιμοπληθωρισμός αναμένεται να πλήξει και την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ασία παραμένει η πιο ισχυρή περιοχή παγκοσμίως σε οικονομικό επίπεδο, ωστόσο οι προοπτικές της είναι «στασιμοπληθωριστικές», καθώς η οικονομία αναμένεται να σημειώσει βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν και υψηλότερο πληθωρισμό. Το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του ασιατικού ΑΕΠ, στο 4,9% το 2022 από 5,4% που υπολόγιζε τον Ιανουάριο, εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας, της αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και του περιορισμού των πιστώσεων. Θα πρόκειται για καθαρή επιβράδυνση, σε σύγκριση με την ανάπτυξη 6,5% που καταγράφηκε την περασμένη χρονιά. Αν και ήταν αρκετά χαμηλότερος σε σύγκριση με άλλες περιοχές, ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να σημειώνει άνοδο, με το ΔΝΤ να προβλέπει αύξησή του κατά 3,4% το 2022 ή μία μονάδα πάνω απ’ ό,τι εκτιμούσε τον Ιανουάριο.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εγείρει «τη μεγαλύτερη πρόκληση για την οικονομική ανάπτυξη» της Ασίας, εκτιμά η Αν Μαρί Γκουλντ-Γουλφ, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Ασίας – Ειρηνικού του χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσιγκτον. Παράλληλα, ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει πως αρκετοί επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στη Γηραιά Ηπειρο, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας έπειτα από το πλήγμα που υπέστη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η αισιοδοξία των επενδυτών παγκοσμίως βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της BofA. Οι επενδυτές υπολογίζουν πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού στο 66%, το υψηλότερο ποσοστό από την κρίση του 2008, ενώ προετοιμάζονται για ακόμη χειρότερα οικονομικά στοιχεία τους επόμενους μήνες, δεδομένης της αντιστροφής της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η κατάσταση, βέβαια, θα πρέπει να χειροτερεύσει αρκετά πριν εμφανιστεί ο στασιμοπληθωρισμός, ενώ αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένης και της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εναντιώνονται σε τέτοιες εκτιμήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι, όμως, πως ελάχιστοι νέοι επενδυτές μπορούν να υπολογίσουν και να κατανοήσουν την κατάσταση του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του ’70. Ακόμα κι αν ο στασιμοπληθωρισμός δεν πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία, ενδέχεται να πλήξει το αφήγημα της παγκόσμιας ανάπτυξης και να φέρει και πάλι στςο προσκήνιο αναμνήσεις από την κρίση της Ευρωζώνης και τη «χαμένη δεκαετία» της ανάπτυξης. Ο Arvind Narayanan της Vanguard Asset Management, που διαχειρίζεται περίπου 8 τρισ. δολ., εκτιμά πως η πιθανότητα εμφάνισης στασιμοπληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αυξημένη, με την ευρωπαϊκή οικονομία να πλήττεται ιδιαίτερα.

Ο κ. Narayanan υποστηρίζει πως «η προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών για τη μείωση του πληθωρισμού μέσω της αύξησης των επιτοκίων θα έχει ως αντίκτυπο τη μείωση της ζήτησης, και θα πάρει αρκετό καιρό. Την τελευταία δεκαετία, τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια παγκοσμίως προσπαθούσαν να επιτύχουν όλο και μεγαλύτερες αποδόσεις με επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες οικονομίες. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι επενδυτές θα πρέπει να αντισταθμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με αυξημένη ρευστότητα, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης». Αντίστοιχα και ο Ακίρα Τακέι, διαχειριστής κεφαλαίων στην Asset Management One Co, υποστηρίζει πως ο στασιμοπληθωρισμός αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τη Βρετανία και την Ευρωζώνη. Ο ίδιος εκτιμά πως η βρετανική λίρα και το ευρώ είναι αδύναμα νομίσματα και θα συνεχίσουν να είναι, καθώς επηρεάζονται αρκετά από τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή