Ο πόλεμος οξύνει την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα

Ο πόλεμος οξύνει την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όχι μόνο δημιούργησε μια ανθρωπιστική κρίση, αλλά προκάλεσε εκτεταμένες οικονομικές επιπτώσεις.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όχι μόνο δημιούργησε μια ανθρωπιστική κρίση, αλλά προκάλεσε εκτεταμένες οικονομικές επιπτώσεις. Η οικονομία της χώρας έχει διαταραχθεί, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού που παρέχουν τρόφιμα, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και άλλα αγαθά, μαζί με τον εξοπλισμό και τα υλικά που υποστηρίζουν τη βιομηχανία και τη γεωργία, είτε έχουν καταστραφεί είτε δέχονται πιέσεις. Παράλληλα, οι κυρώσεις της Δύσης επηρεάζουν σημαντικά τη ρωσική οικονομία. Περισσότερες από 750 εταιρείες –κυρίως της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης– έχουν αναστείλει ή έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους εκεί. Το ρούβλι έχει απολέσει μεγάλο μέρος της αξίας του και οι οικονομολόγοι αναμένουν μείωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 25% έως 30% προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό φέτος. Αν και η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν μόνο περίπου το 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2021, οι στενές διασυνδέσεις του παγκόσμιου συστήματος εφοδιασμού έχει κάνει τη σύρραξη να επιφέρει σε αυτό αλλεπάλληλες επιπτώσεις.

Πουθενά δεν είναι πιο προφανές όσο στους ημιαγωγούς ή στα «τσιπ». Η απροσδόκητα αυξανόμενη ζήτηση για τσιπ μέσα στην πανδημία, ο εγκλεισμός και οι διακοπές λόγω πρόσφατων πυρκαγιών σε εργοστάσια κατασκευής και ακραίων καιρικών φαινομένων, έχουν καταπονήσει την αλυσίδα εφοδιασμού τους, προκαλώντας ελλείψεις, ενώ η σύγκρουση στην Ουκρανία οξύνει την κρίση. Οι ουκρανικές εταιρείες Ingas και Cryoin αντιπροσωπεύουν περίπου τη μισή παγκόσμια παραγωγή νέον, η οποία είναι καίριας σημασίας για τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των ημιαγωγών. Τόσο η Ingas, που εδρεύει στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όσο και η Cryoin, που εδρεύει στο λιμάνι της Οδησσού, έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Η Ρωσία παράγει σε διεθνή κλίμακα περίπου το 1/3 του παλλαδίου, ενός σπάνιου μετάλλου, που χρησιμοποιείται σε ημιαγωγούς αισθητήρων και ορισμένους τύπους μνήμης υπολογιστών. Η σύγκρουση έχει περιορίσει τις γραμμές εφοδιασμού για νέον και παλλάδιο, ωθώντας ανοδικά τις τιμές, κάτι που θα μπορούσε να σημάνει και ακριβότερα τσιπ.

Η σύγκρουση έχει περιορίσει τις γραμμές εφοδιασμού για νέον και παλλάδιο, ωθώντας ανοδικά τις τιμές.

Οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει αποθέματα εν αναμονή της σύγκρουσης, αλλά εάν διαρκέσει πάνω από μερικούς μήνες, θα αναζητήσουν εναλλακτικές και πιο αξιόπιστες πηγές. Ενας άλλος λόγος ανησυχίας είναι ότι τα 3/4 της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας τσιπ συγκεντρώνονται στην Ανατολική Ασία, με την Κίνα και την Ταϊβάν να αναμένεται να έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο παραγωγής στον κόσμο έως το 2030. Η απροθυμία της Κίνας να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία πέρα από τις ήδη τεταμένες σχέσεις της με τις ΗΠΑ αποτελεί σημαντικό γεωπολιτικό κίνδυνο για την αλυσίδα εφοδιασμού σε τσιπ. Η πανδημία έχει ήδη πυροδοτήσει μια συζήτηση σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την απομάκρυνση από τον παγκοσμιοποιημένο εφοδιασμό σε ημιαγωγούς και την τοπική παραγωγή τους, καθώς και άλλων ειδών όπως μέταλλα σπάνιων γαιών και ιατρικών προμηθειών.

Απαιτούνται δύο επίπεδα λήψης αποφάσεων για τον μετριασμό των επιπτώσεων των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας. Πρώτον, οι κυβερνήσεις και οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας θα πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές που ενισχύουν τις αντοχές των κρίσιμων αλυσίδων προμηθειών. Και, δεύτερον, οι παραγωγοί θα πρέπει να υιοθετήσουν τακτικές άμβλυνσης, όπως ο εντοπισμός πολλών εναλλακτικών πηγών για βασικά εξαρτήματα, η αύξηση των αποθεμάτων ασφαλείας και η προσέγγιση κρίσιμων προμηθευτών.

* Ο κ. Ραμ Γκάνισαν είναι καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων και η κ. Τόνια Μπουν είναι καθηγήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων και Βιωσιμότηταςστη Σχολή ΔΕ Ρέιμοντ Ε. Μέισονστο Πανεπιστήμιο Γουίλιαμ και Μαίρη. Το άρθρο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου «Φρίντριχ Εμπερτ» https://www.ips-journal.eu/.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Bloomberg

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή