Ρωσία: Προβλέψεις για μεγάλη ύφεση

Ρωσία: Προβλέψεις για μεγάλη ύφεση

Συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας κατά 8,8% προβλέπεται φέτος, ακολούθως προς το βασικό σενάριο της κυβέρνησης της χώρας, ενώ κατά ένα πιο δυσμενές σενάριο η κάμψη θα φθάσει το 12,4%.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας κατά 8,8% προβλέπεται φέτος, ακολούθως προς το βασικό σενάριο της κυβέρνησης της χώρας, ενώ κατά ένα πιο δυσμενές σενάριο η κάμψη θα φθάσει το 12,4%. Αυτά αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας της Ρωσίας, το οποίο περιήλθε σε γνώση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς. Τα ανωτέρω είναι επιπλέον στοιχεία που φανερώνουν ότι οι επιπτώσεις της Δύσης στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία έχουν αντίκτυπο στην οικονομία. Η δε δυσμενής εκτίμηση είναι σύμφωνη με εκείνη του πρώην υπουργού Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προβλέψει ότι η οικονομία τείνει να εμφανίσει περιστολή άνω του 10% το 2022, η οποία, εάν επαληθευθεί, θα είναι και η μεγαλύτερη από το 1994. Συν τοις άλλοις, το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, αναμένει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2023, 4,6% το 2024 και 2,8% το 2025. Σε ένα πιο δυσμενές σενάριο προβλέπεται πως το 2023 η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,1%. Το μέγεθος της ζημιάς στην οικονομία φέτος είναι ασαφές λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με πιθανές νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Υπό το πρίσμα αυτό είναι πιθανό η Μόσχα να αναθεωρήσει τις οικονομικές της προβλέψεις αρκετές φορές φέτος.

Μπορεί να φτάσει φέτος το 12,4% – Επιταχύνεται έως και στο 22,6% ο πληθωρισμός.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος ήδη είχε εκτοξευθεί στο 17,62% στις 15 Απριλίου, φαίνεται να επιταχύνεται έως και στο 22,6% φέτος, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, και να παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 4% το 2023. Η τράπεζα προέβη σε αύξηση του βασικού επιτοκίου εκτάκτως στο 20% στα τέλη Φεβρουαρίου από το 9,5%, ενώ μειώθηκε στο 17% στις 8 Απριλίου σε μια άλλη απρογραμμάτιστη κίνηση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Ρόιτερς, αναμένουν τώρα περαιτέρω πτώση του κατά 200 μονάδες βάσης στο 15%, στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων αύριο Παρασκευή. Οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 25,4%-31,8% έπειτα από ανάπτυξη 7,7% το 2021. Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, ένας εξαιρετικά ευαίσθητος δείκτης για τη Ρωσία, ειδικά με τις υψηλότερες τιμές που πλήττουν το βιοτικό επίπεδο, θα μπορούσε να μειωθεί κατά 9,7% το 2022, σύμφωνα με μετριοπαθή πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομίας. Τέλος, υπενθυμίζεται πως η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προβλέψει ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας το 2022 θα μειωθεί κατά 11,2% λόγω των κυρώσεων της Δύσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή