Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για την Attica Bank

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για την Attica Bank

Εβδομάδα εξελίξεων αναμένεται να είναι αυτή που έρχεται για την Attica Bank, καθώς την προσεχή Τρίτη 3 Μαΐου η τράπεζα ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματα του 2021. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα αποτελέσματα θα αποτυπώνεται μέρος μόνο της ζημίας που συνεπάγεται η εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα εξελίξεων αναμένεται να είναι αυτή που έρχεται για την Attica Bank, καθώς την προσεχή Τρίτη 3 Μαΐου η τράπεζα ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματα του 2021. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα αποτελέσματα θα αποτυπώνεται μέρος μόνο της ζημίας που συνεπάγεται η εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια. Αυτό γιατί ο καναδικός οίκος DBRS δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την αξιολόγηση της τιτλοποίησης των 3 δισ. ευρώ που απαιτείται προκειμένου η τιτλοποίηση να ενταχθεί στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ζημία, όπως έχει γράψει η «Κ», θα ενεργοποιήσει για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο τον νόμο για την αναβαλλόμενη φορολογία, «συμπαρασύροντας» στην έκδοση warrants εκτιμώμενης αξίας 100-120 εκατ. ευρώ από την πλευρά της τράπεζας, όσο είναι δηλαδή και το ύψος της αναβαλλόμενης φορολογίας που έχει στα εποπτικά της κεφάλαια. Η εξέλιξη αυτή θα είναι άλλη μια μεταβατική φάση για την Attica Bank έως ότου «αποκαλυφθεί» το πραγματικό ύψος της ζημίας και το κεφαλαιακό άνοιγμα που θα κρίνει και την απαιτούμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της για την κάλυψή του, αλλά και τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανάπτυξη της τράπεζας και εντέλει την ιδιωτικοποίησή της.

Με την αύξηση των τιμών να αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να «ομαλοποιεί» την πολιτική της, τερματίζοντας πρώτα τις αγορές ομολόγων και εξετάζοντας στη συνέχεια τις αυξήσεις επιτοκίων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕKT Λουίς ντε Γκίντος. Αυτό θα μπορούσε να εντείνει τον κίνδυνο μιας απότομης αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά η ΕΚΤ είναι έτοιμη να συγκρατήσει μια αδικαιολόγητη διεύρυνση των spreads μεταξύ των τίτλων του πυρήνα και της περιφέρειας της Ευρωζώνης, πρόσθεσε ο Ντε Γκίντος, σημειώνοντας: «Δεν έχουμε συζητήσει συγκεκριμένα εργαλεία, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε έτοιμοι να δράσουμε».

Αγγίζουν επίπεδα 2019 οι πτήσεις πανευρωπαϊκά

Παγιώνεται η βελτίωση του πτητικού έργου πανευρωπαϊκά και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα (28/4) στοιχεία του Eurocontrol, η αεροπορική κίνηση τις 27 ημέρες του Απριλίου ανήλθε στο 81% αυτής του 2019. Για την εβδομάδα 21-27 του τρέχοντος μηνός αντιστοιχεί σε 25.426 ημερήσιες πτήσεις, με τον συγκεκριμένο αριθμό να είναι αυξημένος κατά 3% έναντι της αμέσως προηγούμενης περιόδου. Ο φορέας κάνει λόγο για σημαντική αύξηση της δραστηριότητας που καταγράφεται από τις 27 Μαρτίου, οπότε οι αερομεταφορείς ξεκίνησαν να εκτελούν τα θερινά προγράμματα. Στην Ελλάδα οι πτήσεις την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 27 Απριλίου παραμένουν χαμηλότερες κατά μόλις 13% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Αισιοδοξία στους παραχωρησιούχους

Αισιοδοξούν οι παραχωρησιούχοι των μεγάλων οδικών αξόνων για επιστροφή της κίνησης των οχημάτων στα επίπεδα του 2019 κατά τη διάρκεια του 2022. Οπως φαίνεται από τα στοιχεία του 2021, το δεύτερο εξάμηνο φάνηκε να σηματοδοτεί τη σταδιακή επιστροφή της κίνησης στα προ πανδημίας επίπεδα. Ειδικότερα, στην Αττική Οδό, συνολικά το 2021, οι διελεύσεις οχημάτων ήταν κατά 11% λιγότερες σε σχέση με το 2019, αλλά κατά το δεύτερο εξάμηνο σημειώθηκε αύξηση κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παρά το γεγονός μάλιστα ότι η κίνηση των επιβατών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» δεν έχει ακόμα επανέλθει στο επίπεδο του 2019. Σε απόλυτους αριθμούς, η μέση ημερήσια κίνηση στην Αττική Οδό το 2021 ανήλθε σε 210.000 οχήματα, από 180.000 το 2020 και 236.000 το 2019. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η μέση ημερήσια κίνηση ξεπέρασε τις 241.000 οχήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή