Επιτάχυνση επενδύσεων ΑΠΕ από κατασκευαστικούς ομίλους

Επιτάχυνση επενδύσεων ΑΠΕ από κατασκευαστικούς ομίλους

Προβλέπουν την υλοποίηση έργων ισχύος 7,5 GW έως το τέλος της δεκαετίας

4' 26" χρόνος ανάγνωσης

Ανεβάζουν στροφές οι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι αναφορικά με την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματός τους στον τομέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας). Οι εταιρείες του κλάδου έχουν εκπονήσει ένα φιλόδοξο πλάνο, το οποίο προβλέπει την υλοποίηση νέων έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος της τάξεως των 7,5 GW έως το τέλος της δεκαετίας. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως επίσης και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, που θεωρούνται «κλειδιά» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας.

Η επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ οφείλεται ασφαλώς στην παρούσα συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών του, καθώς ανασχεδιάζεται ο ενεργειακός χάρτης της Ε.Ε., λόγω της επιχειρούμενης απεξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, οι κατασκευαστικές εταιρείες εκτιμούν ότι η εντονότερη στροφή στα έργα ΑΠΕ θα ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία τους στο μέλλον, θα προσφέρει μεγαλύτερη ορατότητα εσόδων και κερδών, θα βελτιώσει το πράσινο αποτύπωμά τους και θα συμβάλει στην απεξάρτησή τους από την κυκλικότητα των κατασκευαστικών έργων.

Το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα έχει σχεδιάσει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Η τελευταία δρομολογεί την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 6,4 GW έως το 2029, έναντι 0,9 GW που είχε σε λειτουργία στο τέλος του 2021. Εξ αυτών, τα 4 GW θα αφορούν αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και 1,25 GW υδροηλεκτρικά έργα. Εφόσον υλοποιηθεί το εν λόγω επενδυτικό πρόγραμμα, η εισηγμένη θα εξασφαλίσει ετήσια λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA άνω των 700 εκατ. ευρώ και περιθώριο EBITDA άνω του 55%.

Εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί η κερδοφορία τους και θα βελτιωθεί το πράσινο αποτύπωμά τους.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας επιταχύνθηκε ήδη από το 2021, καθώς οι επενδύσεις ανήλθαν σε 178 εκατ. ευρώ, από 105 εκατ. ευρώ το 2020. Μέχρι το τέλος του 2023 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σχεδιάζει να έχει θέσει σε λειτουργία επιπλέον έργα ΑΠΕ 569 MW, επενδύοντας συνολικά 840 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, 156 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια και 619 εκατ. ευρώ από τραπεζική χρηματοδότηση. Το μεγαλύτερο έργο, ύψους 555 εκατ. ευρώ, θα είναι το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα στη Ν. Εύβοια, συνολικής δυναμικότητας 330 MW. Σημαντικό είναι και το φωτοβολταϊκό πάρκο των 110 MW στη Φωκίδα, με το κόστος της εν λόγω επένδυσης να ανέρχεται σε 58 εκατ. ευρώ.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και συνολικά του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, ανέφερε ότι «οι διεθνείς εξελίξεις και οι επιπτώσεις τους στην παγκόσμια αλλά και την εγχώρια ενεργειακή αγορά έρχονται να επιβεβαιώσουν –δυστυχώς με οδυνηρό τρόπο– όσα υποστηρίζαμε σταθερά χρόνια τώρα σχετικά με την ανάγκη για ταχεία απεξάρτηση της χώρας μας από εισαγόμενη ενέργεια και επιτάχυνση των επενδύσεων στις εγχώριες ΑΠΕ, τόσο για λόγους εθνικής και ενεργειακής ασφάλειας όσο και για λόγους οικονομικούς, πέραν του κρίσιμου ζητήματος της κλιματικής καταστροφής».

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, «οι ΑΠΕ, όχι απλώς ρίχνουν, αλλά κατακρημνίζουν το κόστος της ενέργειας. Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα –έστω και τώρα– με επιτάχυνση των δρομολογημένων επενδύσεων στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια και αυτάρκεια, καθώς και χαμηλές τιμές ενέργειας», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων 

Σε κατεύθυνση επιτάχυνσης του επενδυτικού του προγράμματος στον τομέα των ΑΠΕ έχει εισέλθει και ο όμιλος Ελλάκτωρ. Οπως ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευθ. Μπουλούτας, πρόθεση της διοίκησης είναι να εκμεταλλευτεί την παρούσα συγκυρία στον τομέα της ενέργειας, αναφορικά με την προσπάθεια απεξάρτησης τόσο της Ελλάδας όσο και της Ε.Ε. συνολικά από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Ως εκ τούτου, στόχος της Ελλάκτωρ είναι η λειτουργία επιπλέον έργων δυναμικότητας 730 MW έως το 2025, αυξάνοντας τη συνολική δυναμικότητα του ομίλου σε 1,2 GW από 493 MW σήμερα. Το σύνολο του προγράμματος προβλέπει την ανάπτυξη και λειτουργία 1,5 GW έργων ΑΠΕ τα επόμενα πέντε χρόνια. Για την επίτευξη του στόχου αυτού έχει συναφθεί στρατηγική συνεργασία με τον πορτογαλικό όμιλο EDPR, εκ των μεγαλυτέρων πανευρωπαϊκά. Οι δύο πλευρές δρομολογούν νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 496 MW στην περιοχή της Εύβοιας, ενώ η Ελλάκτωρ σχεδιάζει και την επέκταση των υφιστάμενων πάρκων σε Ηπειρο και Πελοπόννησο κατά 59 MW. Η εταιρεία πρόκειται επίσης να ωριμάσει νέα αιολικά πάρκα στην περιοχή της Λακωνίας (158 MW) και της Θράκης (42 ΜW). Επίσης, έχει εξασφαλίσει πιστοποιητικά παραγωγής για δύο συστήματα ενεργειακής αποθήκευσης, ισχύος 360 MW, αλλά και άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ηπειρο (Ιωάννινα) και την Κεντρική Μακεδονία (Κιλκίς), συνολικής ισχύος 137 MW.

Κατά τη διάρκεια του 2021 ο κύκλος εργασιών του κλάδου των ΑΠΕ ανήλθε σε 105,7 εκατ. ευρώ, από 93,9 εκατ. ευρώ το 2020, αυξημένος κατά 12,6%. Μάλιστα, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 84,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15,3%, με το περιθώριο λειτουργικού κέρδους να διαμορφώνεται στο εντυπωσιακό 80%. Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 25,7% σε 42,3 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, το επενδυτικό πρόγραμμα της Intrakat στον τομέα των ΑΠΕ υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας και προβλέπει την ανάπτυξη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Εκτός από τα νέα αιολικά πάρκα, δυναμικότητας 100 MW που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία εντός του 2022, η εταιρεία σχεδιάζει επιπλέον έργα ισχύος 320 MW, τα οποία θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται το 2023. Συνολικά, ο όμιλος φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,2 GW, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκεται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT