Τα lockdowns πλήττουν την κινεζική οικονομία

Τα lockdowns πλήττουν την κινεζική οικονομία

Πτώση στη μεταποίηση και στον τομέα των υπηρεσιών, υποχωρούν οι εξαγωγές

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ακραία lockdowns στη Σαγκάη αλλά και σε άλλες πόλεις της Κίνας έχουν πλήξει την οικονομία της, ενώ επιδεινώνουν το έμφραγμα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι υποσχέσεις του Πεκίνου για περαιτέρω στήριξη της οικονομίας ενθαρρύνουν την αγορά και τα χρηματιστήρια της Κίνας ανεβαίνουν. Πολλοί είναι πάντως εκείνοι που ανησυχούν, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υφίσταται εντεινόμενες πιέσεις να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σκιαγραφούν τις επιπτώσεις που επέφεραν τα lockdowns στην κινεζική μητρόπολη του εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών, τη Σαγκάη, και στο σημαντικό κέντρο της κινεζικής μεταποίησης, την Τσανγκτσούν, όπως και σε πολλές άλλες πόλεις. Κατέδειξαν πτώση της οικονομικής δραστηριότητας τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών, που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η οικονομία της Κίνας βυθιζόταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας και στο πρώτο επιθετικό lockdown. Τα στοιχεία οδήγησαν το γουάν σε πτώση. Είναι άλλωστε εμφανείς οι επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών καταδεικνύει πως οι προμήθειες σε πρώτες ύλες καταφθάνουν στις κινεζικές βιομηχανίες με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Τα αποθέματα τελικών προϊόντων βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα και πλέον ετών, ενώ υποχωρούν τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές.

Ολα αυτά τα δυσοίωνα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά τις υποσχέσεις που έδωσε το Πεκίνο και ο πρόεδρος Σι πως θα επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη χωρίς να εγκαταλειφθεί η πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό. Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν πως οι δύο στόχοι δεν είναι συμβατοί και στην πλειονότητά τους υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας σε επίπεδα σαφώς κάτω από τον επίσημο στόχο για αύξηση ΑΕΠ κατά 5,5%. Σύμφωνα με τον Ζανγκ Ζιβέι, επικεφαλής των οικονομολόγων στην Pinpoint Asset Management, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρνητικός το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς θα επανέρχονται τακτικά τα lockdowns. Οι υποσχέσεις του Πεκίνου, πάντως, οδήγησαν σε ράλι τα κινεζικά χρηματιστήρια όπως και το νόμισμα της χώρας, ενώ οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας σημειώνουν άνοδο καθώς ο κλάδος προσβλέπει σε χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τις πλατφόρμες του Ιντερνετ. Οι επενδυτές έχουν άλλωστε ενθαρρυνθεί από τις υποσχέσεις των Αρχών για χαλάρωση στους περιορισμούς στην ιδιοκτησία και για αύξηση των επενδύσεων σε έργα υποδομής.

Η μείωση 7,9% που σημείωσε το ΑΕΠ της επαρχίας Τζιλίν κατά το πρώτο τρίμηνο αποτελεί ηχηρή προειδοποίηση για αντίστοιχο πλήγμα στις οικονομίες άλλων περιοχών.

Ειδικότερα, ο Κινέζος πρόεδρος φάνηκε να υιοθετεί ηπιότερη στάση προς τον ιδιωτικό τομέα όταν δήλωσε πως πρέπει να ενθαρρυνθεί η υγιής ανάπτυξη του ιδιωτικού κεφαλαίου. Δήλωσε επίσης πως το κεφάλαιο πρέπει να υπόκειται σε ρυθμίσεις και να μην υπονομεύει τους στόχους της κοινής ευημερίας. Οι υποσχέσεις της κινεζικής ηγεσίας ήρθαν σε μια στιγμή που εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη χώρα η παραλλαγή «Ομικρον» και να αυξάνεται η ανησυχία ότι οδεύει προς νέο lockdown και το Πεκίνο. Η κινεζική πρωτεύουσα επέβαλε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα το Σαββατοκύριακο, καθώς αναφέρθηκε αύξηση των κρουσμάτων έπειτα από μαζικά τεστ στους κατοίκους της που ανέρχονται σε 22 εκατ. άτομα. Οι πολίτες οφείλουν να παρουσιάσουν αρνητικά τεστ από τις τελευταίες 48 ώρες για να εισέλθουν σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο στη διάρκεια του πενθήμερου εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στη διάρκεια αυτού του πενθημέρου απαγορεύεται η είσοδος σε εστιατόρια, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία θεάτρων, Ιντερνετ καφέ και γυμναστηρίων. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους για το πενθήμερο είναι και η Universal Studios.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι χαλαρώνουν μερικώς τα περιοριστικά μέτρα στη Σαγκάη, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η πόλη δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα επί τρεις συναπτές ημέρες. Δεδομένου όμως ότι η Κίνα είναι το «εργαστήριο του κόσμου», τα lockdowns συνεπάγονται ελλείψεις προϊόντων σε διάφορες χώρες, ενώ εγκυμονούν τον κίνδυνο περαιτέρω επιτάχυνσης του πληθωρισμού. Και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Αρχών για να διευκολυνθούν οι μεταφορικές, μεγάλος όγκος αγαθών παραμένουν επί εβδομάδες καθηλωμένα μέσα στα εμπορευματοκιβώτια έξω από το λιμάνι της Σαγκάης. Η μείωση 7,9% που σημείωσε το ΑΕΠ της επαρχίας Τζιλίν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους αποτελεί ηχηρή προειδοποίηση για αντίστοιχο πλήγμα στις οικονομίες άλλων περιοχών της Κίνας. Η βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Τσανγκτσούν, παραμένει σε lockdown από τον Μάρτιο και οι περιορισμοί μόλις τώρα αρχίζουν να χαλαρώνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή