Πτώση και νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτώση και νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση άρχισε ο Μάιος για τις ευρωπαϊκές αγορές, που έκλεισαν σχεδόν όλες με αισθητές απώλειες χθες εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για τις εξελίξεις στην κινεζική οικονομία, τις επιπτώσεις που θα έχουν τα lockdowns στη δεύτερη οικονομία του κόσμου και τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Υποχώρησαν, έτσι, όσοι τομείς της βιομηχανίας συνδέονται άμεσα με την οικονομία της Κίνας όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, τα είδη πολυτελείας και οι βιομηχανίες μικροεπεξεργαστών. Οπως σχολίασαν οικονομικοί αναλυτές της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, που προεξοφλούν πως θα υπάρξουν μέτρα στήριξης από το Πεκίνο, «η προοπτική για την οικονομική ανάπτυξη δεν είναι ικανοποιητική».

Η ανησυχία είναι, άλλωστε, διάχυτη στην Ευρώπη, καθώς όλα δείχνουν πως η Γηραιά Ηπειρος ετοιμάζεται για την απεξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Δύο υπουργοί της Γερμανίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, εξέφρασαν χθες τη στήριξή τους σε ένα γενικευμένο πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, δηλώνοντας πως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία είναι σε θέση να αντέξει τόσο τις ελλείψεις ενέργειας όσο και την περαιτέρω εκτόξευση των τιμών.

Ανησυχία για τις συνέπειες των lockdowns στην Κίνα και το επικείμενο εμπάργκο σε ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,5% δίνοντας τέλος στην άνοδο των προηγούμενων τριών συναπτών συνεδριάσεων. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν μειωμένος εξαιτίας της αργίας στη Βρετανία. Καθοριστική στην υποχώρηση του δείκτη στάθηκε η πτώση που σημείωσαν οι μετοχές τριών γερμανικών κολοσσών, της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes Benz, της φαρμακοβιομηχανίας Bayer και του ομίλου χημικών BASF. Δραματική πτώση 29,2% σημείωσε, εξάλλου, η γερμανική εταιρεία ακινήτων Adler Group, που υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό αφού νωρίτερα είχε δημοσιοποιηθεί η πρόταση του συνόλου των μελών του διοικητικού της συμβουλίου να παραιτηθούν όταν λογιστική εταιρεία αρνήθηκε να αποφανθεί για τα οικονομικά της.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο πανευρωπαϊκός δείκτης σημείωνε πτώση 3%, ενώ ανησυχία προκάλεσε η «βουτιά» 8% που κατέγραψε νωρίτερα το χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, με τους παράγοντες της αγοράς να πιθανολογούν ενδεχόμενο λάθος στη συνεδρίαση. Παράλληλα, ο επίσης πανευρωπαϊκός αλλά μικρότερος δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε με σημαντική υποχώρηση 1,85% ενώ με απώλειες 1,13% και 1,66% αντιστοίχως έκλεισαν οι δείκτες Xetra DAX της Φρανκφούρτης και CAC 40 του Παρισιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή