Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Κερδισμένες της ημέρας ήταν πρωτίστως οι μετοχές των τραπεζών.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέκαμψαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς το κλίμα στην αγορά βελτίωσαν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα επιχειρήσεων. Οπως επισήμαναν χθες αναλυτές της Morgan Stanley, το 56% των επιχειρήσεων έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα παρουσιάζοντας κέρδη που υπερέβησαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Κερδισμένες της ημέρας ήταν πρωτίστως οι μετοχές των τραπεζών, καθώς η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων οδηγεί σε αύξηση των κερδών τους. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,53%. Ανέκαμψε, έτσι, από την υποχώρηση της προηγούμενης ημέρας, όταν ένα λάθος στελέχους της Citigroup προκάλεσε πτώση 8% στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης που συμπαρέσυρε κυρίως τις σκανδιναβικές αγορές αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές σε υποχώρηση.

Ετσι, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με άνοδο 0,22%, ενώ με μικρά κέρδη 0,72% και 0,79% αντιστοίχως έκλεισαν οι δείκτες Xetra DAX της Φρανκφούρτης και CAC 40 του Παρισιού. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν χθες οι αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας, με τον δείκτη FTSE MIB του Μιλάνου να κλείνει με άνοδο 1,61% και τον IBEX της Μαδρίτης με άνοδο 1,83%. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους δείκτες που παρακολουθούν τομείς ευαίσθητους στους οικονομικούς κύκλους, όπως οι μετοχές των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών, σημείωσαν άνοδο 2%. Ιδιαιτέρως η μετοχή της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas σημείωσε άνοδο 5,2% καθώς είχε ανακοινώσει νωρίτερα αύξηση κερδών 19%. Στον αντίποδα, η γερμανική εταιρεία χημικών Covestro σημείωσε πτώση 4,9%, καθώς νωρίτερα είχε προειδοποιήσει ότι τα εκτεταμένα lockdowns στην Κίνα θα επηρεάσουν σημαντικά τη δραστηριότητά της μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η ίδια αυτή ανησυχία για τις επιπτώσεις που έχει το νέο κύμα της πανδημίας στην Κίνα και η πολιτική της για μηδενική ανοχή στον κορωνοϊό, ήταν η αιτία που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γνώρισαν επανειλημμένως την πτώση στη διάρκεια του Απριλίου.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Αλμπέρτο Τόκιο, στέλεχος της Kairos Partners, «το σημαντικότερο συμβάν αυτή την εβδομάδα θα είναι η σημερινή συνεδρίαση της Fed για την οποία είναι, όμως, προετοιμασμένη η αγορά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή