Διχάζει το Βερολίνο ο φόρος στα υπερκέρδη της ενέργειας

Διχάζει το Βερολίνο ο φόρος στα υπερκέρδη της ενέργειας

Διχογνωμία επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας ως προς το κατά πόσον πρέπει να επιβληθεί φορολόγηση των πολύ μεγάλων κερδών που συγκεντρώνουν οι ενεργειακές επιχειρήσεις.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διχογνωμία επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας ως προς το κατά πόσον πρέπει να επιβληθεί φορολόγηση των πολύ μεγάλων κερδών που συγκεντρώνουν οι ενεργειακές επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζει το Βερολίνο προκειμένου να περιορίσει το διαρκώς αυξανόμενο κόστος της ενέργειας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Την ιδέα υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων και αντικαγκελάριος στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μιλώντας χθες στο πλαίσιο υπουργικού συμβουλίου, ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του σε ένα τέτοιο μέτρο και τόνισε πως «αποτελεί ακόμη σημαντικό ζήτημα» ο υπολογισμός των υπερβολικών κερδών που συγκεντρώνουν οι ενεργειακές.

Τόνισε πως το μέτρο παραμένει στην ατζέντα της γερμανικής κυβέρνησης, χωρίς επίσης να έχει αποκλειστεί η ιδέα της επιβολής δασμού στις εισαγωγές ή ενός ανώτερου ορίου τιμών. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως η εφαρμογή τέτοιου είδους μέτρων είναι περίπλοκη διαδικασία που ενδέχεται να αποδειχθεί προβληματική όταν πρέπει να στοχοποιηθούν συγκεκριμένοι τομείς της βιομηχανίας. Εξάλλου η Ρικάρντα Λαγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος των Πρασίνων της Γερμανίας, πρότεινε την επιβολή αντίστοιχου φόρου σε όσες εταιρείες συγκεντρώνουν πολύ μεγάλα κέρδη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ, τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον του μέτρου και τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να το αποφύγει και να προτιμήσει, αντιθέτως, να βρει τους αναγκαίους πόρους για να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οπως τόνισε ο κ. Λίντνερ, «τέτοιου είδους σκέψεις έχουν συζητηθεί από τη δεκαετία του 1970 αλλά δεν έχουν εφαρμοσθεί ποτέ». Εξήγησε μάλιστα πως «δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια τι ορίζεται ως υπερβολικά μεγάλο κέρδος».

Η συζήτηση για το επίμαχο μέτρο εντάσσεται στον ευρύτερο προβληματισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων γύρω από τις επιπτώσεις που έχει η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας τόσο στις βιομηχανίες όσο και στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Η διαμάχη έχει ενταθεί ιδιαιτέρως από τη στιγμή που άρχισε να επιταχύνεται η άνοδος των τιμών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, ενώ αναμενόταν το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο του ίδιου προβληματισμού η Ιταλία αποφάσισε να επιβάλει φόρο 25% στα υπερβολικά μεγάλα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή