Τουρκία: Σπάει τα κοντέρ ο πληθωρισμός

Τουρκία: Σπάει τα κοντέρ ο πληθωρισμός

Το διαστημικό 70% τείνει να αγγίξει ο πληθωρισμός στην Τουρκία, καθώς τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα φέρουν τις αυξήσεις των τιμών στο 69,97%.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το διαστημικό 70% τείνει να αγγίξει ο πληθωρισμός στην Τουρκία, καθώς τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα φέρουν τις αυξήσεις των τιμών στο 69,97%. Αιτίες για μία ακόμη φορά είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση με συνεπακόλουθη την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής. Είναι, όμως, και η παράλογη πολιτική της Τράπεζας της Τουρκίας, με τον διοικητή της, Σαχάπ Καβτσίογλου, να δηλώνει πως «δεν χρειάζεται να αυξήσει τα επιτόκια η Τουρκία επειδή το κάνουν η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες». Οπως σχολίασε στο Reuters ο Τίμοθι Ας, στρατηγικός αναλυτής στην Bluebay Asset Management, «το θέμα είναι οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, αλλά και η θεαματική αποτυχία της νομισματικής πολιτικής στην Τουρκία, η παράλογη και απόλυτη αποτυχία της ανορθόδοξης πολιτικής του Ερντογάν».

Τα πλέον εντυπωσιακά ευρήματα στην ανάλυση των στοιχείων του πληθωρισμού, όπως τα έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, είναι το άλμα 105,9% που σημείωσε το κόστος των μεταφορών, αντανακλώντας βέβαια τις τιμές της ενέργειας. Είναι, όμως, επίσης και το άλμα 89,1% στις τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών. Η είδηση προκάλεσε διολίσθηση της τουρκικής λίρας κατά 0,9% έναντι του δολαρίου, φτάνοντας έτσι τις 14,8525 τουρκικές λίρες ως προς ένα δολάριο. Εχει προηγηθεί η ελεύθερη πτώση του τουρκικού νομίσματος στη διάρκεια του περασμένου έτους, με απώλεια περίπου του 45% της αξίας του. Αιτία, η μείωση των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης, που άρχισε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους υπό τις οδηγίες του Τούρκου προέδρου. Η ένδεια στην οποία βυθίζονται αναπόφευκτα τα τουρκικά νοικοκυριά διαβρώνει έτσι τη δημοτικότητα του Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματισθεί για τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Αγγίζει το 70% – Αλμα 89,1% στις τιμές των τροφίμων και των μη αλκοο-λούχων ποτών.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί, πάντως, να υποστηρίζει πως ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει χάρη στο νέο οικονομικό της πρόγραμμα, που βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια και στο φθηνό νόμισμα με σκοπό την τόνωση της παραγωγής και των εξαγωγών. Οι οικονομολόγοι επιμένουν, ωστόσο, πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια του έτους με μέσον όρο περίπου 52%. Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός στην Τουρκία ήταν σε επίπεδα παρεμφερή με τα σημερινά ήταν πριν από 20 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2002, όταν είχε εκτοξευθεί στο 73,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή