Παραμένει όνειρο η τετραήμερη εργασία

Παραμένει όνειρο η τετραήμερη εργασία

Πολλοί κάνουν λόγο για τα ευεργετήματα μιας μικρότερης εργάσιμης εβδομάδας στον επιχειρηματικό κόσμο της Δύσης, αλλά στην πράξη αυτό το πλαίσιο παραμένει ακόμη στη σφαίρα της φαντασίας.

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί κάνουν λόγο για τα ευεργετήματα μιας μικρότερης εργάσιμης εβδομάδας στον επιχειρηματικό κόσμο της Δύσης, αλλά στην πράξη αυτό το πλαίσιο παραμένει ακόμη στη σφαίρα της φαντασίας. Η εταιρεία ερευνών αγοράς Gartner ασχολήθηκε ακριβώς με το θέμα αυτό και απηύθυνε συναφές ερωτηματολόγιο σε διοικήσεις μεγάλων ομίλων, οι οποίες απάντησαν στην πλειονότητά τους θετικά για μία εβδομάδα τεσσάρων ημερών, την οποία θεωρούσαν τη βέλτιστη πρακτική για να προσελκύσουν προσωπικό, αλλά και να το διατηρήσουν στους κόλπους τους. Ωστόσο, μόνο 6% από αυτά τα υψηλόβαθμα στελέχη δήλωσαν ότι εφαρμόζουν τον ανάλογο σχεδιασμό στην εταιρεία τους ή ότι πρόκειται να το πράξουν. Αντ’ αυτού, οι επιχειρηματικοί όμιλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ πιθανότερο να προχωρήσουν σε αυξήσεις των αποδοχών κατά τη διάρκεια της αδείας ή να προσφέρουν τη δυνατότητα στους εργαζομένους τους να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με το πότε ξεκινούν και πότε ολοκληρώνουν σε καθημερινή βάση την εργασία τους.

Είναι αλήθεια, όπως κατέδειξε η έρευνα της Gartner, στα τέλη Απριλίου, ότι τα διοικητικά στελέχη κυρίως φοβούνται τη χαμένη παραγωγικότητα, εάν πρόκειται να κάνουν αλλαγές σε στρατηγικές οι οποίες θα βασίζονται σε χρονικό πλαίσιο, τύπου τέσσερις εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα. Το εν λόγω πλαίσιο έχει δοκιμαστεί σε νεοφυείς εταιρείες, καθώς και σε μεγάλους ομίλους, όπως είναι, λόγου χάριν, οι Cisco Systems και Unilever. Τα ευρήματα έρχονται στο φως, ενώ αυτήν τη στιγμή οι βουλευτές της Καλιφόρνιας αποφάσισαν να «παγώσουν» την πρότασή τους για να θεσμοθετηθεί συνολικά στην πολιτεία τους η εβδομάδα των τεσσάρων εργασίμων ημερών. Και αυτό φανερώνει το πόσο δύσκολο είναι να γίνει ευρέως αποδεκτό ένα τέτοιο μέτρο. Παρά το γεγονός ότι πειράματα του είδους αυτού, όπως ένα αντίστοιχο που είχε εφαρμοστεί στην Ισλανδία, είχαν ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και να μειωθεί το στρες των εργαζομένων, άλλα δεν είχαν ξεκάθαρη έκβαση. Ενώσεις επιχειρήσεων, όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο της Καλιφόρνιας, δηλώνουν σθεναρά αντίθετες σε μια τέτοια προοπτική. Σε μια γενικότερη προσέγγιση, οι Αμερικανοί και οι Αμερικανίδες εργάζονται πολλές ώρες και έχουν λιγότερες αργίες, εάν συγκριθούν με τις περισσότερες άλλες προηγμένες χώρες. Συν τοις άλλοις, η ευρύτερη δημόσια συζήτηση για τις τέσσερις ημέρες προσφέρει μία ευκαιρία να εξεταστεί η απόκλιση ανάμεσα στο τι είναι αυτό το οποίο επιζητούν στον εργασιακό τους χώρο οι άνθρωποι και τι όντως είναι πρόθυμα να τους παράσχουν τα διευθυντικά στελέχη.

Θετικές στο μέτρο οι διοικήσεις επιχειρήσεων, αλλά δεν σκοπεύουν να το εφαρμόσουν, σύμφωνα με έρευνα.

Οπότε αποκαλύπτονται και τα ρήγματα που υπάρχουν σε ζητήματα όπως η αποδοτικότητα της εργασίας εξ αποστάσεως, τα επιδόματα των εργαζομένων και οι αυξήσεις των αμοιβών τους σε περιόδους με καλπάζοντα τον πληθωρισμό. Οσο για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να εφαρμόσουν μια παραλλαγή της εβδομάδας των τεσσάρων ημερών, το κλειδί είναι η ευελιξία και η αξιολόγηση των δεδομένων. Λίγο καιρό πριν, η Cisco εγκαινίασε ένα εθελοντικό πείραμα δύο φάσεων στο τμήμα ανθρωπίνου δυναμικού διάρκειας οκτώ εβδομάδων, όπου στην πρώτη φάση ακολουθούνται οι 4 ημέρες με 10 ώρες ημερησίως εργασία. Στη δεύτερη, προβλέπεται κάθε δεύτερη Παρασκευή να είναι αργία, ενώ στη συνέχεια θα εξεταστούν στα αποτελέσματα και θα ερωτηθούν οι συμμετέχοντες. Η διευθύντρια ανθρωπίνων πόρων, Φραν Κατσούδας, είπε ότι αφενός ήταν διπλάσια η συμμετοχή από όση ανέμενε, αφετέρου της ζήτησαν ενημέρωση και άλλα τμήματα για να εφαρμόσουν το μοντέλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή