Πετρέλαιο: Νέα άνοδος στις τιμές μετά τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ

Πετρέλαιο: Νέα άνοδος στις τιμές μετά τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ

Το διεθνές καρτέλ επιμένει σε μια οριακή αύξηση της παραγωγής του

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα άνοδο οδήγησε χθες τις τιμές του «μαύρου χρυσού» ο ΟΠΕΚ με την απόφασή του για μικρή αύξηση της παραγωγής του δεδομένης της παγκόσμιας συγκυρίας, με την Ε.Ε. να σχεδιάζει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τη ζήτηση να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το διεθνές καρτέλ πετρελαίου, του οποίου άτυπο μέλος αποτελεί πλέον τα τελευταία δύο χρόνια η Ρωσία, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα αρχής γενομένης από τον Ιούνιο. Εν αναμονή των σχετικών αποφάσεων του ΟΠΕΚ, οι τιμές του πετρελαίου είχαν πάρει και πάλι την ανιούσα, με το αργό Δυτικού Τέξας να βρίσκεται στα 109 δολάρια το βαρέλι και το Brent να αγγίζει τα 111 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές υποχώρησαν ελαφρώς αργότερα ακολουθώντας τη γενικότερη πτώση της αγοράς, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται το βράδυ κοντά στα 107 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 109,5 δολάρια το βαρέλι. Παραμένουν, πάντως, σε υψηλά επίπεδα έχοντας σημειώσει συνολική άνοδο 40% από τις αρχές του έτους.

Οπως, άλλωστε, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η ανησυχία για την παραγωγή του ΟΠΕΚ εντείνεται παγκοσμίως, καθώς οι περισσότερες χώρες-μέλη του έχουν σχεδόν εξαντλήσει την παραγωγική τους δυνατότητα με μόνον τη Σαουδική Αραβία να έχει ακόμη ουσιαστικά περιθώρια για αύξηση της παραγωγής της. Είναι ενδεικτικό ότι τον Μάιο στο σύνολό του το διεθνές καρτέλ πετρελαίου αύξησε την παραγωγή του κατά μόλις 10.000 βαρέλια την ημέρα. Ο ΟΠΕΚ έχει, άλλωστε, αντισταθεί επίμονα στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για αύξηση της παραγωγής του με σκοπό την υποχώρηση των ανησυχητικά υψηλών τιμών που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Και την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς η Μόσχα κατορθώνει έως τώρα τουλάχιστον να κατευθύνει το ρωσικό αργό που προοριζόταν για τις ΗΠΑ σε άλλους αγοραστές από την Ασία.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν σημειώσει συνολική άνοδο 40% από τις αρχές του έτους.

Στο μεταξύ, επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε χθες νομοσχέδιο που προβλέπει το δικαίωμα της Ουάσιγκτον να ενάγει τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του για εσκεμμένη μείωση της παραγωγής τους με σκοπό την άνοδο των τιμών. Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, παραμένει ασαφές με ποιο τρόπο εκτιμά η αμερικανική κυβέρνηση ότι μπορεί να επιβάλει τη συμμόρφωση του διεθνούς καρτέλ. Ο λόγος για το νομοσχέδιο με τα αρχικά NOPEC, που επανέρχεται κατά καιρούς στο αμερικανικό Κογκρέσο εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες και κάθε φορά προκαλεί την αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας. Μερίδα αναλυτών προειδοποιεί, άλλωστε, την Ουάσιγκτον πως αν το ψηφίσει ενδέχεται να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αλλες χώρες θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να κινηθούν με ανάλογο τρόπο ενάγοντας τις ΗΠΑ για την πολιτική στήριξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Μαρκ Φίνλεϊ, στέλεχος Institute Baker του Rice University, «δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να νομοθετεί κανείς όταν είναι θυμωμένος». Το 2019, για παράδειγμα, η Σαουδική Αραβία απείλησε πως αν η Ουάσιγκτον ψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο θα αρχίσει να εμπορεύεται το πετρέλαιό της σε άλλα νομίσματα, ακυρώνοντας μια μακροχρόνια συμφωνία που έχει με την υπερδύναμη εδώ και πολλές δεκαετίες. Κάτι τέτοιο, αν και προς το παρόν φαίνεται απίθανο, θα υπονόμευε το καθεστώς του δολαρίου ως παγκοσμίου αποθεματικού νομίσματος και θα περιόριζε την επιρροή της Ουάσιγκτον στο παγκόσμιο εμπόριο όπως και τη δυνατότητά της να επιβάλει κυρώσεις σε άλλες χώρες. Εξάλλου, οι αμερικανικές βιομηχανίες εκφράζουν φόβους πως αν το NOPEC αποτελέσει νόμο των ΗΠΑ, το πιθανότερο θα είναι να αυξήσει ο ΟΠΕΚ την παραγωγή του σε τέτοιο βαθμό ώστε οι τιμές να υποχωρήσουν δραματικά, γονατίζοντας για μια ακόμη φορά τις αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή