Η Βρετανία θα αποφύγει την ύφεση

Η Βρετανία θα αποφύγει την ύφεση

Αντιμέτωπη με μια διετία επίπονου στασιμοπληθωρισμού αναμένεται να βρεθεί η Βρετανία, καθώς το αυξημένο κόστος της ενέργειας εξανεμίζει οποιαδήποτε ελπίδα πραγματικής ανάπτυξης.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με μια διετία επίπονου στασιμοπληθωρισμού αναμένεται να βρεθεί η Βρετανία, καθώς το αυξημένο κόστος της ενέργειας εξανεμίζει οποιαδήποτε ελπίδα πραγματικής ανάπτυξης. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα της Αγγλίας. Εν μέσω σοβαρών κινδύνων σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Βρετανία έχει έναν δύσκολο δρόμο μπροστά της.

Λαμβάνοντας υπόψη ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, η βρετανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο ενδεχόμενα: είτε θα διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης, παρά τις σοβαρές δυσκολίες, είτε θα περιέλθει σε πλήρη ύφεση, η οποία αργότερα θα επανέλθει σε φάση ανάπτυξης γρήγορα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, οι πιθανότητες δείχνουν να ευνοούν το πρώτο σενάριο. Ειδικότερα, μεσοπρόθεσμα, οι τιμές ενέργειας είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού από αυτήν που αρχικά αναμέναμε –φθάνοντας στο δεύτερο τρίμηνο στο υψηλό 8,9%, από 8,6% προηγουμένως– και θα παραμείνουν σχετικά πιο υψηλές κατά τη διάρκεια του έτους. Ως απάντηση στη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού, αναμένουμε νωρίτερα περισσότερες κινήσεις σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, με δύο αντί για μία αυξήσεις επιτοκίων άνω των 25 μονάδων βάσης φέτος.

Αυτό θα ανεβάσει το επιτόκιο δανεισμού στο 1,5% έως το τέλος του 2022, αντί για 1,25%. Εάν πραγματοποιηθούν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων το 2023 και άλλη μία το 2024, θα διατηρήσουμε την πρόβλεψη για τα επίπεδα των επιτοκίων έως το τέλος του 2024 αμετάβλητα στο 2,25%.

Ο υψηλός πληθωρισμός και η ακριβή ενέργεια θα συρρικνώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης για το διάστημα 2022-2024.

Ο υψηλός πληθωρισμός, σε συνδυασμό με μια πιο γρήγορη μεσοπρόθεσμα άνοδο του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, θα επιβραδύνει την ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2022 μετά τον μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Οσον αφορά την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση, το τρίτο τρίμηνο αναθεωρούμε προς τα κάτω τις προβλέψεις στο 0,3% από 0,5%.

Την ίδια στιγμή, σε τριμηνιαία βάση, προς τα κάτω αναθεωρούμε τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο στο 0,4% από 0,7%. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται να χαμηλώσουν τις προβλέψεις για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας στο 3,9%, 1,9% και 2,2% την περίοδο από το 2022 έως το 2024, από 4,1%, 2,4% και 2,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

* Οι κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ,Κάλουμ Πίκερινγκ και Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή