Πακέτο 1,2 δισ. από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ για προγράμματα κατάρτισης

Πακέτο 1,2 δισ. από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ για προγράμματα κατάρτισης

Περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την κατάρτιση και την απασχόληση περισσότερων από 500.000 εργαζομένων και ανέργων στη χώρα μας μέσω κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης τα αμέσως επόμενα χρόνια.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την κατάρτιση και την απασχόληση περισσότερων από 500.000 εργαζομένων και ανέργων στη χώρα μας μέσω κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης τα αμέσως επόμενα χρόνια, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μαζί με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης, επέλεξαν να επισκεφθούν μια επαγγελματική σχολή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, όπως μετονομάστηκε ο ΟΑΕΔ).

Ψηφιακές δεξιότητες

Τέτοιου είδους δομές, όπως οι επαγγελματικές σχολές της ΔΥΠΑ, χρηματοδοτούνται και βάσει του σχεδιασμού θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 ανέργων και εργαζομένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες μέχρι το 2025, 140 εκατ. ευρώ για την παροχή προγραμμάτων κατάρτισης μέσω των αναβαθμισμένων κέντρων της ΔΥΠΑ σε 78.000 ωφελουμένους μέχρι το τέλος του 2025 και 143 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών των επαγγελματικών σχολών, εκ των οποίων τα 108 εκατ. ευρώ για τη λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των 37 επαγγελματικών σχολών. Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρξουν και πρόσθετες πιστώσεις, σε μεγάλη κλίμακα, οι οποίες θα προβλεφθούν και στο νέο ΕΣΠΑ.

Οι κ. Σχοινάς και Χατζηδάκης συναντήθηκαν στο Αιγάλεω με σπουδαστές των τμημάτων Εγκαταστατών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εργων, Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργων και Υπαλλήλων Οικονομικών Καθηκόντων, και συνομίλησαν μαζί τους. Μάλιστα, όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι σπουδαστές, για τις ειδικότητές τους υπάρχει μεγάλη ζήτηση και είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που επέλεξαν τις σχολές μαθητείας της ΔΥΠΑ για την επαγγελματική αποκατάστασή τους.

Αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται οι επαγγελματικές σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Να σημειωθεί ότι ο θεσμός της μαθητείας στη χώρα μας εφαρμόζεται από το 1952 και βασίζεται στο μοντέλο της Γερμανίας που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στην τάξη με την πρακτική άσκηση (on-the-job-training) σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Σήμερα λειτουργούν 50 επαγγελματικές σχολές (ΕΠΑΣ) μαθητείας σε όλη την Ελλάδα, που προσφέρουν σπουδές σε 33 ειδικότητες και στις οποίες φοιτούν συνολικά 7.500-8.000 μαθητές, ενώ υπάρχουν και επτά πειραματικές σχολές στον τομέα του τουρισμού και επισιτισμού. Επίσης, σε 30 ΕΠΑΣ μαθητείας λειτουργούν Γραφεία Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΓΔΕΕ) με την αγορά εργασίας.

Οι μαθητές των ΕΠΑΣ μαθητείας πραγματοποιούν μαθητεία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα με αμοιβή και ασφάλιση, έχουν δωρεάν τα απαραίτητα βιβλία και βοηθήματα, δικαιούνται σπουδαστική άδεια μέχρι 30 ημέρες με αποδοχές και αναβολή στράτευσης, ενώ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, λαμβάνουν επίδομα στέγασης και σίτισης. Η αμοιβή των μαθητών αντιστοιχεί σε 21,78 ευρώ για κάθε ημέρα μαθητείας σε εργασιακό χώρο για δύο έτη.

Οπως μάλιστα δήλωσε ο κ. Σχοινάς στις επαγγελματικές σχολές, η Ευρώπη στην πράξη ανοίγει δρόμους για την απασχόληση και τις δεξιότητες. Γι’ αυτόν τον λόγο ο κ. Χατζηδάκης, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, έχει ήδη δώσει κατευθύνσεις στη διοίκηση της ΔΥΠΑ ώστε να προχωρήσουν η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός αυτών των σχολών μέσω και της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, να γίνει γνωστό στους νέους το έργο των σχολών, και κυρίως να συνεργαστεί η υπηρεσία με τις επιχειρήσεις, ώστε να συνδυαστεί περισσότερο η κατάρτιση με τις ανάγκες της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή