Πληθωρισμός: Στενεύουν τα περιθώρια για νέα μέτρα

Πληθωρισμός: Στενεύουν τα περιθώρια για νέα μέτρα

To μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας φέτος είναι ο πληθωρισμός, αναγνώρισε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας φέτος είναι ο πληθωρισμός, αναγνώρισε χθες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς ήδη η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις σοβαρές παρενέργειές του στο επίπεδο της κοινωνικής πίεσης αλλά και της ανόδου του κόστους δανεισμού της χώρας.

Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 5,6% κατά μέσον όρο φέτος, όπως αναφέρει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες προ 10ημέρου. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έκανε την επιλογή να χρηματοδοτήσει κυρίως τα τιμολόγια του ρεύματος για να στηρίξει τους πολίτες από την ακρίβεια και ότι οι επιλογές της συμβαδίζουν με τις συστάσεις της Κομισιόν, η οποία δεν θεωρεί τη μείωση των έμμεσων φόρων ως την καλύτερη παρέμβαση. Είπε, επίσης, ότι με τα 3,2 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τη στήριξη των νοικοκυριών, εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ θα προέλθει από τον προϋπολογισμό, εξαντλούνται τα περιθώρια του προϋπολογισμού, με τα σημερινά δεδομένα. Αφησε όμως ανοιχτό να υπάρξουν νέα περιθώρια στο μέλλον, ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, τα περιθώρια για τα μέτρα της περασμένης εβδομάδας τα έδωσαν η καλύτερη από την προβλεπόμενη εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2021, η καλή πορεία του φετινού πρώτου τετραμήνου και τα 39 δισ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων.

Το κόστος των μέτρων για Μάιο και Ιούνιο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τη φορολόγηση (με συντελεστή 90%) των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας, για τα οποία ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος είπε χθες, επίσης στον ΣΚΑΪ, ότι η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Με το πακέτο των 3,2 δισ. ευρώ εξαντλούνται τα περιθώρια του προϋπολογισμού, με τα σημε- ρινά δεδομένα.

Στο μέτωπο του κόστους δανεισμού, το δεκαετές ομόλογο έχει φτάσει στο 3,6%, από 1,3% στις αρχές του χρόνου, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη να ενταχθεί, επιτέλους, η χώρα και πάλι στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε να καταστεί λιγότερο ευάλωτη στις επιθέσεις των αγορών. Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, για την οποία ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες ότι θα τεθεί από τον ίδιο στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της 16ης Ιουνίου, «εκτιμώ με επιτυχία, ώστε να βγούμε τον Αύγουστο».

Αυτό συνεπάγεται, όπως είπε, ότι οι αξιολογήσεις θα μειωθούν (θα είναι μία ανά εξάμηνο, αντί ανά τρίμηνο που είναι τώρα) και η Ελλάδα θα ανήκει πλέον στην ίδια κατηγορία με τις άλλες χώρες που εντάχθηκαν επίσης σε προγράμματα στήριξης, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία, και θα αφήσει πίσω της την περίοδο που ήταν η εξαίρεση. Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι αυτό θα έχει θετική επίπτωση και στο κόστος δανεισμού. Για την ένταξη στην επενδυτική βαθμίδα επανέλαβε ότι ο στόχος είναι να επιτευχθεί το 2023, ενώ για την επόμενη χρονιά η κυβέρνηση θα επιδιώξει επίσης να συμφωνήσει σε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα.

Για την πορεία της οικονομίας φέτος, πάντως, προέβλεψε ότι θα είναι καλή, αν και θα έχει «διαταραχές», όπως τις ονόμασε. Η ανάπτυξη εκτιμάται στο 3,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή