Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο, συνέχεια πιέσεων στα ομόλογα

Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο, συνέχεια πιέσεων στα ομόλογα

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,87% – Μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πτώση, για έκτη συνεχή συνεδρίαση, κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το γενικότερα αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την εκτόξευση του πληθωρισμού και τις πιθανότητες ύφεσης στην οικονομία, τα πιθανά νέα lockdowns στην Κίνα και την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς, αποφεύγοντας έτσι την ανάληψη ρίσκου.

Ο Γενικός Δείκτης καθώς και ο τραπεζικός δείκτης κινούνται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα σχεδόν του Μαρτίου, με τον Μάιο να επιβεβαιώνει προς το παρόν την παράδοσή του ως μήνα της φυγής από τα χρηματιστήρια, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές μετοχές «χτυπούν» χαμηλά δύο μηνών.

Παράλληλα, η αγορά ομολόγων βιώνει ένα σχεδόν ασταμάτητο sell-off, με όλο και περισσότερους αξιωματούχους της ΕΚΤ να τάσσονται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων εντός του καλοκαιριού. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου κινείται σταθερά πλέον πάνω από το 1%, στο 1,17% χθες και στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται σε υψηλά διετίας και στο 3,65% με το spread στις 250 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του 10ετούς ιταλικού βρέθηκε χθες στο 3,23% και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2018, με το spread στις 204 μ.β.

Επιστρέφοντας στα του Χ.Α. και στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,87% και έκλεισε στις 859,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 84,36 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 860 και 850 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 880 και 890 μονάδες.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινείται σε υψηλά διετίας και στο 3,65%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,12% στις 2.067,58 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,77% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.395,09 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε το ράλι 13,88% της Ελλάκτωρ, ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν ΕΛΠΕ και Motor Oil. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Σαράντης στο -6,74% και ακολούθησαν η Jumbo με πτώση 4,77% και η Βιοχάλκο στο -3,5%, ενώ απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι Quest, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Mytilineos, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,85% στις 578,35 μονάδες, με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 2,07%, την Alpha Bank κατά 1,61% και την Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει στο -0,71%, ενώ ξεχώρισε η Εθνική Τράπεζα με κέρδη 1,47%.

«Οι φόβοι για επιβράδυνση του ΑΕΠ, οι επιθετικές κεντρικές τράπεζες συν η αύξηση των πραγματικών αποδόσεων και η πολιτική αβεβαιότητα θα παραμείνουν βραχυπρόθεσμα, πιέζοντας περαιτέρω τις αποτιμήσεις των μετοχών και προκαλώντας αρνητικές αναθεωρήσεις κερδών», σημειώνει η Generali Investments.

Η υπάρχουσα ανησυχία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας με ταυτόχρονη αύξηση του πληθωρισμού έχει υποχρεώσει τις αγορές σε πτώση και έχει οδηγήσει σε σημαντική άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις σε όλη την καμπύλη, όπως σχολιάζει από την πλευρά του ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή