Γαλλικές business στην Ελλάδα, στο τραπέζι επενδύσεις 10 δισ.

Γαλλικές business στην Ελλάδα, στο τραπέζι επενδύσεις 10 δισ.

Σειρά επαφών στην Αθήνα έχουν κορυφαία στελέχη γαλλικών επιχειρήσεων

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβάσεις, παραχωρήσεις και επενδύσεις, η αθροιστική αξία των οποίων υπολογίζεται πως ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ, διεκδικούν ή έχουν ήδη στην Ελλάδα οι γαλλικές επιχειρήσεις, κορυφαία στελέχη των οποίων συμμετέχουν στην επιχειρηματική αποστολή που βρίσκεται στην Αθήνα.

Παραχωρήσεις οδικών αξόνων, ναυπηγικά προγράμματα, αερομεταφορές, έργα ασφάλειας, άμυνας και πιστοποιήσεων, διαχείριση υδάτων και αποβλήτων και εξοπλισμοί είναι οι βασικοί τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται. Η αποστολή βρίσκεται από το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ελλάδα και τα μέλη της πραγματοποιούν σειρά συναντήσεων με την ελληνική κυβέρνηση, τον ΣΕΒ αλλά και Ελληνες επιχειρηματίες, ενώ την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για επιχειρηματική αντιπροσωπεία του MEDEF, του ομολόγου του ΣΕΒ συνδέσμου επιχειρήσεων και βιομηχανιών από τη Γαλλία. Απαρτίζεται από τον πρόεδρο Geoffroy Roux de Bézieux και πέντε υψηλόβαθμα στελέχη του συνδέσμου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της L’ Oreal, Jean-Paul Agon, αλλά και ο Philippe Louis-Dreyfus, καθώς και από στελέχη που εκπροσωπούν μεταξύ άλλων τις Airbus, Bollore, Bouygues Batiment International, Egis, Fives, Galileo Global, Idemia, Iveco France, Naval Group, Ratp Development, Safran, Saur International, Sulo, Thales και Vinci Concessions.

Υπενθυμίζεται πως η Airbus το 2018 υπέγραψε συμφωνία με την Aegean για την αγορά έως και 42 νέων αεροσκαφών, η αξία των οποίων σε τιμές καταλόγου ανερχόταν τότε στα 5 δισ. δολάρια. Στην Ελλάδα βρίσκεται και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Bouygues, του κατασκευαστικού ομίλου που προσφάτως επιλέχθηκε από την παραχωρησιούχο του Ελληνικού, Lamda Development, για να κατασκευάσει τον Πύργο της Μαρίνας σε συνεργασία με την Intrakat. Κατασκευαστική είναι και η Egis, η οποία εκτός από μειοψηφική συμμετοχή στην κοινοπραξία που διαχειρίζεται σήμερα την Αττική Οδό συμμετέχει με ποσοστό 25% και στο κοινό σχήμα με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που αναδείχθηκε παραχωρησιούχος για την Εγνατία Οδό. Επιπλέον, η Egis συμμετέχει μαζί με δύο πολύ μεγάλα γαλλικά επενδυτικά κεφάλαια και σε σχήμα που διεκδικεί τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού στον διαγωνισμό που διενεργεί αυτή την περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ. Από την αποστολή δεν θα μπορούσε να λείπει και η Vinci Concessions, η οποία εκτός από την παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού που ελέγχει, όπως και τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, διεκδικεί τώρα και την παραχώρηση της Αττικής Οδού σε κοινοπραξία με τον όμιλο Mytilineos. H Iveco France από την πλευρά της συμμετέχει στους διαγωνισμούς για τα αστικά λεωφορεία του υπουργείου Μεταφορών, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ. Η Bollore ειδικεύεται στις μεταφορές και στα logistics και συμμετέχει στο σχήμα που διεκδικεί την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου και την Goldair.

Στο επίκεντρο παραχωρήσεις οδικών αξόνων, ναυπηγικά προγράμματα, αερομεταφορές, έργα ασφάλειας, διαχείριση υδάτων και εξοπλισμοί.

Η Fives αποτελεί μεγάλη γαλλική εταιρεία σχεδιασμού και ανάπτυξης ειδικευμένου μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ η Galileo Global δραστηριοποιείται στην παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Στην Αθήνα βρίσκεται και η Idemia, η οποία κατέθεσε προσφορά στον διαγωνισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις νέες ταυτότητες σε κοινοπραξία με τον ΟΠΑΠ. Στον ίδιο ελληνικό διαγωνισμό, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, συμμετέχει και η επίσης συμμετέχουσα στην αποστολή Thales, η οποία δραστηριοποιείται και στα αμυντικά συστήματα.

Από την αποστολή δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Naval Group, η οποία έχει αναλάβει τη ναυπήγηση των τριών νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού σε μια συμφωνία αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ. Ακόμα, εδώ βρίσκονται και στελέχη της Ratp Development που διαχειρίζεται και συντηρεί αστικά και υπεραστικά συστήματα μεταφορών, όπως σιδηροδρόμων. Η αεροδιαστημική Safran κατασκευάζει κινητήρες για αεροσκάφη όπως τα Rafale, που προμηθεύτηκε πρόσφατα η Πολεμική Αεροπορία, και τα Airbus. Διεθνής κολοσσός στη διαχείριση υδάτων θεωρείται η Saur International, ενώ η Sulo εξειδικεύεται στη διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων.

Η αποστολή πραγματοποίησε και θα πραγματοποιήσει επαφές με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια και τη γενική γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η Γαλλία είναι ο 5ος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, με επενδύσεις συνολικού ύψους 1,49 δισ. (από 3,1 δισ. το 2012, όταν ακόμα ήταν παρούσες στην Ελλάδα η Credit Agricole και η Carrefour). Οι εξαγωγές προς τη Γαλλία πέρυσι ανήλθαν σε 1,8 δισ., αυξημένες κατά 4,4%, και οι εισαγωγές σε 2,5 δισ., αυξημένες κατά 16,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT