Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης: Η οικονομία της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί κατά 30%

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης: Η οικονομία της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί κατά 30%

Η οικονομία της Ρωσίας προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 10% εφέτος και να παραμείνει στάσιμη το επόμενο έτος

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί κατά 30% εφέτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς ο πόλεμος αναμένεται να έχει ακόμη πιο καταστροφικό τίμημα για τη χώρα από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Η τράπεζα, η οποία επενδύει σε έργα σε 40 χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, ανανέωσε τις προβλέψεις της από μόλις πριν από δύο μήνες, όταν προέβλεψε ότι η οικονομία της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί κατά 20%.

Ο πόλεμος «έθεσε την οικονομία της Ουκρανίας κάτω από τεράστιο άγχος, με τη μεγάλη καταστροφή των υποδομών και των παραγωγικών δυνατοτήτων», ανέφερε η τράπεζα σε μια οικονομική ενημέρωση.

Ήδη, εκτιμάται ότι το 30% έως 50% των ουκρανικών επιχειρήσεων έχουν κλείσει τις δραστηριότητές τους, το 10% του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τη χώρα και ένα άλλο 15% έχει εκτοπιστεί εντός της χώρας, ανέφερε η τράπεζα.

Τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός της χώρας έφτασε σχεδόν το 16%, υπολόγισε η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας. Αν και η οικονομία της Ουκρανίας αναπτύχθηκε 3,4% πέρυσι, ο πόλεμος οδήγησε αυτή την ανάκαμψη σε «απότομη διακοπή», ανέφερε η αναπτυξιακή τράπεζα.

Ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, τον επόμενο χρόνο μια τεράστια προσπάθεια ανοικοδόμησης και η επιστροφή των προσφύγων θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία της χώρας να αναπτυχθεί σημαντικά, πρόσθεσε η τράπεζα.

Η οικονομία της Ρωσίας προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 10% εφέτος και να παραμείνει στάσιμη το επόμενο έτος. Οι προοπτικές θα παραμείνουν ζοφερές χωρίς μια ειρηνευτική συμφωνία που θα οδηγήσει τις δυτικές χώρες να χαλαρώσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανέφερε η τράπεζα.

Το μακροπρόθεσμο δυναμικό της οικονομίας της Ρωσίας θα παρεμποδιστεί σημαντικά, πρόσθεσε, καθώς οι υψηλά εκπαιδευμένοι και μορφωμένοι εργαζόμενοι φεύγουν καθώς η χώρα αποκόπτεται από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή