Άνοιξε ο δρόμος για ενεργειακή συνεργασία Motor Oil – Αμπου Ντάμπι

Άνοιξε ο δρόμος για ενεργειακή συνεργασία Motor Oil – Αμπου Ντάμπι

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μνημόνια συναντίληψης (MoU) υπέγραψε η Motor Oil στο Αμπου Ντάμπι, ανοίγοντας προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας με το αραβικό εμιράτο. Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπου Ντάμπι (ADNOC) και η Motor Oil υπέγραψαν μια στρατηγική συμφωνία-πλαίσιο για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και της μονάδας επαναεριοποίησης (FSRU) της Dioriga Gas, καθώς και για τη διερεύνηση άλλων ευκαιριών συνεργασίας στον τερματικό σταθμό της Dioriga Gas.

Επίσης, υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην εταιρεία Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και στη Motor Oil για την πιθανή ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας και άλλων έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα.

Η Motor Oil είχε δρομολογήσει πολύ πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση την επέκτασή της στις υποδομές LNG, με το σχέδιο κατασκευής και λειτουργίας τερματικού σταθμού LNG στην Κόρινθο (FSRU Dioriga Gas), όπως και την ενίσχυση της θέσης της στην αγορά των ΑΠΕ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, με την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο της «Ελλάκτωρ» βρέθηκε στη δεύτερη θέση της αγοράς των ΑΠΕ, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της εγκατεστημένη ισχύ 800 MW και υπό ανάπτυξη έργα της τάξεως των 2,3 GW.

Ο ηλεκτρισμός, το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ αποτελούν βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Motor Oil. H εταιρεία, σε συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προχωρεί στην κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μεικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σημαντικά στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και αξιοποίησης αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας. Ηδη, μέσω της θυγατρικής LPC, λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τεχνολογικά προηγμένα εργοστάσια επαναδιύλισης λιπαντικών στην Ευρώπη, ενώ έχουν αναπτυχθεί συγκεκριμένα πλάνα για τη δραστηριοποίηση στη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση αποβλήτων από διάφορες δραστηριότητες. Επίσης μελετάται σε λεπτομέρεια η παραγωγή βιοκαυσίμων.

Συμφωνία-πλαίσιο για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων LNG στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο όμιλος Motor Oil εισέρχεται δυναμικά στην αγορά του υδρογόνου με δύο έργα της ελληνικής συμμετοχής στο ευρωπαϊκό IPCEI «Υδρογόνο».

Το πρώτο έργο είναι το Blue Med που αφορά την παραγωγή μπλε υδρογόνου πολύ χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος καθώς και πράσινου υδρογόνου, με ορίζοντα υλοποίησης το 2025.

Το δεύτερο έργο αφορά το σχέδιο για την παραγωγή υδρογόνου συνολικής ισχύος 1,5 GW στη Δυτική Μακεδονία, στο πλαίσιο του προγράμματος White Dragon.

Χρύσα Λιάγγου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή