Επενδύσεις: Τι φοβούνται οι ξένοι στο «Ελλάδα 2.0»

Επενδύσεις: Τι φοβούνται οι ξένοι στο «Ελλάδα 2.0»

Στις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» επιχειρεί να απαντήσει η JP Morgan έπειτα από συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» επιχειρεί να απαντήσει η JP Morgan έπειτα από συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης. Οπως επισημαίνει, το «Ελλάδα 2.0» παραμένει η ισχυρότερη ώθηση για την αναπτυξιακή τροχιά της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, με την πρόβλεψη της κυβέρνησης για την ανάπτυξη φέτος στο 3,1% να προϋποθέτει συνεισφορά 1,9% από αυτό.

Από τις συζητήσεις που είχε η αμερικανική τράπεζα με επενδυτές τραπεζών, υπάρχουν δύο βασικές ανησυχίες σχετικά με το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως σημειώνει. Η πρώτη σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη ικανότητα απορρόφησης των κεφαλαίων από τη χώρα και την αποτελεσματική κατανομή τους. Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμισαν στην JP Morgan τη σημαντικότητα της δομής του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο βασίζεται σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Κάθε έργο έχει ένα χρονοδιάγραμμα με ορόσημα που έχουν καθοριστεί με ακρίβεια και η μη επίτευξη αυτών των στόχων μπορεί να προκαλέσει άλλα κράτη-μέλη να σταματήσουν τις εκταμιεύσεις μελλοντικών πληρωμών. Η κυβέρνηση έχει ορίσει με σαφήνεια την ιδιοκτησία κάθε έργου και τη σχετική λογοδοσία και έχει παράσχει κίνητρα στους ιδιοκτήτες να επιτύχουν τους στόχους τους. Επίσης, οι Ελληνες αξιωματούχοι τόνισαν και την ισχυρή πρόοδο της Ελλάδας μέχρι στιγμής, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε., κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη της προθυμίας της κυβέρνησης να εκτελέσει το σχέδιο.

Νούμερο 1 ανησυχία η απορρόφηση και σωστή κατανομή των κονδυλίων, λέει η JP Morgan έπειτα από συζητήσεις με επενδυτές.

Η δεύτερη ανησυχία των επενδυτών είναι ότι το «Ελλάδα 2.0» δεν έχει μέχρι στιγμής φέρει πραγματική αύξηση δανείων για τον τραπεζικό τομέα. Η JP Morgan σημειώνει ότι τα έργα που σχετίζονται με το σχέδιο θα έχουν συνήθως δομή χρηματοδότησης 40-40-20 ή 50-30-20, όπου το πρώτο 40%-50% παρέχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης ως δάνειο χαμηλού κόστους, το επόμενο 30%-40% παρέχεται από ιδιωτικές τράπεζες και το τελευταίο 20% είναι η απαιτούμενη επένδυση από τον ιδιοκτήτη του έργου. Ως αποτέλεσμα, και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει αισιόδοξους στόχους αύξησης δανείων που θα υποστηριχθούν από επενδύσεις που σχετίζονται με το Ταμείο ήδη από τις αρχές του 2022. Η JP Morgan εκτιμά ότι ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει πρόσθετη ώθηση στις προοπτικές δανεισμού των τραπεζών, ο πραγματικός αντίκτυπος θα έρθει μέσω της μακροπρόθεσμης ώθησής του στην ευρύτερη οικονομία. Παράλληλα, μειώνει αποτελεσματικά τον πιστωτικό κίνδυνο των τραπεζών, δεδομένου ότι η έκθεσή τους περιορίζεται στο 30%-40% του συνολικού ποσού, ενώ θα υποστηρίξει τις αποδόσεις δανείων καθώς ο πρώτος πυλώνας 40%-50% της συνολικής χρηματοδότησης παρέχεται από την κυβέρνηση με χαμηλό κόστος, απομακρύνοντας την οικονομική πίεση από τους ιδιοκτήτες έργων.

Ετσι, η JP Morgan προβλέπει ότι ο νέος ακαθάριστος δανεισμός των ελληνικών τραπεζών θα φτάσει το 15% του ΑΕΠ έως το 2024 από 8% το 2019, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 6% του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων το 2021-2024, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ετήσια συρρίκνωση 1% που καταγράφηκε το 2016-2021. Πάντως, η JP Morgan τονίζει πως ίσως το πιο σημαντικό μήνυμα σχετικά με την Ελλάδα είναι ότι έχει βγει οριστικά από τη «χαμένη δεκαετία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή