«Εθνική» στρατηγική για την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
εθνική-στρατηγική-για-την-ανάπτυξη-561853159

«Εθνική» στρατηγική για την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών

Παρά την ανοδική πορεία, που ακολουθούν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες οι ελληνικές εξαγωγές, η εξωστρέφεια της οικονομίας μας εξακολουθεί να ανέρχεται στο 35% του ΑΕΠ- όταν ο μέσος όρος για τις χώρες της ΕΕ ξεπερνά το 50%-, με τις εξαγωγές αγαθών να αντιστοιχούν μόλις στο 16% του ΑΕΠ. Αυτό το «κενό εξωστρέφειας» οφείλεται αφενός στα χαμηλότερα επίπεδα επενδύσεων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αφετέρου σε θεσμικά εμπόδια, τα οποία σχετίζονται με τη διαχείριση της γης, το επιχειρηματικό δίκαιο, την γραφειοκρατία κ.ο.κ. Ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να καλύψουν το έλλειμμα εκμεταλλευόμενες τις διαθέσιμες ευκαιρίες που παρέχουν, μεταξύ άλλων, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σύμμαχος στην προσπάθεια των επιχειρηματιών, που φιλοδοξούν να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές, είναι η Εθνική Τράπεζα και το ειδικά διαμορφωμένο πλέγμα υπηρεσιών της για την ενίσχυση των εξαγωγών. Η μεγάλη ελληνική τράπεζα παρέχει χρηματοδοτικές λύσεις, λύσεις εισπράξεων και πληρωμών, ψηφιακά εργαλεία καθώς και επιχειρηματικά οικοσυστήματα για τη διασύνδεση των επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (π.χ. μέσω της συνεργασίας της με το eBay η Εθνική έχει εξασφαλίσει ειδικά προνόμια για τους πελάτες της που χρησιμοποιούν την ιντερνετική πλατφόρμα αγορών).

«Εθνική» στρατηγική για την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών-1

Αναγνωρίζοντας πως το ζήτημα της ανάπτυξης των εξαγωγών είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, παρουσία της προέδρου του Συνδέσμου, Χριστίνας Σακελλαρίδη, και της γενικής διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας, Χριστίνας Θεοφιλίδη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης συζητήθηκαν διεξοδικά η εικόνα και οι προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών αγαθών (εκτός πετρελαίου), που έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια και αντιστοιχούν πλέον στο 10% της παραγωγής, από 5% το 1991. Εντούτοις, η εξωστρέφεια της οικονομίας δεν έχει φτάσει ακόμα στα επιθυμητά επίπεδα, καθώς πέρα από τους παράγοντες αδυναμίας του επιχειρηματικού μας περιβάλλοντος οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα ως συνέπεια της πανδημίας και οι γεωπολιτικές αναταράξεις εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Πάντως η παρούσα συγκυρία είναι και περίοδος ευκαιριών, χάρη στους επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους στήριξης για την οικονομία, οι οποίοι για το διάστημα 2021-2027 αντιστοιχούν στο 9% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και έρχονται να προστεθούν στο 7% των τακτικών πόρων της ΕΕ. Παράλληλα, οι αλλεπάλληλες κρίσεις ώθησαν την ΕΕ να εστιάσει στην αυτάρκεια σε βασικά αγαθά (φάρμακα, τρόφιμα κλπ), ενισχύοντας έτσι τις εισαγωγές/ εξαγωγές μεταξύ των μελών της. Με αυτό το σκεπτικό και πάντα με την εξωστρέφεια στο επίκεντρο, η Εθνική Τράπεζα έχει σχεδιάσει λύσεις που προσαρμόζονται στις  ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε επιχείρησης και τις συνθήκες που αντιμετωπίζει.

«Εθνική» στρατηγική για την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών-2

Με χρηματοδοτικά εργαλεία που καλύπτουν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και το μεγαλύτερο δίκτυο συνεργαζόμενων τραπεζών στο εξωτερικό, το Trade Finance είναι κοντά στην ελληνική επιχείρηση και στηρίζει κάθε νέα συνεργασία για επέκταση στις διεθνείς αγορές. Στις βασικές υπηρεσίες του Trade Finance προστίθενται ειδικές λύσεις χρηματοδότησης (όπως η πρόωρη καταβολή ενέγγυας πίστωσης σε προμηθευτές) που προσφέρουν ενίσχυση της διαπραγματευτικής δυνατότητας των επιχειρήσεων χωρίς να καταγράφονται ως χρηματοδότηση. Επιπλέον, η πλατφόρμα i-bank Trade Finance προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης και διακανονισμού των εισαγωγών/εξαγωγών από το γραφείο σας, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

Τέλος, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται προς τις χώρες της ΕΕ και τις λοιπές δυτικές οικονομίες και πραγματοποιείται με το καθεστώς των ανοικτών λογαριασμών (open accounts), το Factoring αναδεικνύεται ως το κατ’ εξοχήν εργαλείο εξυπηρέτησης διεθνών συναλλαγών. Το Factoring, η παγκόσμια αγορά του οποίου ανήλθε περίπου στα €2,2 τρισ. το 2020, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων καθώς προσφέρει κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου και άμεση ρευστότητα. Η χρηματοδότηση παρέχεται άμεσα, με βάση τις εξαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί, χωρίς πρόσθετες εξασφαλίσεις και με δυνατότητα ασφάλισης του πιστωτικού κινδύνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή